Drie Nederlandse landbouwwoordvoerders in het Europees Parlement trekken aan de bel bij de Europese Commissie over de ophokplicht voor pluimvee. Om verdere verspreiding van het heersende vogelgriepvirus te voorkomen, moeten veel kippen binnen zitten. Deze ophokplicht duurt 16 weken, maar wegens de toenemende vogelgriep wordt deze termijn soms verlengd. Dit is een probleem voor pluimveehouders met vrije uitloop-kippen, want die verliezen na 16 weken de status ”vrije uitloop”. Daardoor krijgen die boeren de lagere prijs van reguliere eieren, waardoor zij hun investeringen mogelijk niet terug kunnen betalen.
Oneerlijk
Europarlementariër Jan Huitema (VVD) vindt dit niet fair en luidt daarom samen met Europarlementsleden Annie Schreijer-Pierik (CDA), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Tom Vandenkendelaere (CD&V, Vlaanderen) de noodklok over de overschrijding van de ophokplicht door de vogelgriep. Ruissen trok al eerder aan de bel.
In gezamenlijke schriftelijke spoedvragen roepen ze de Europese Commissie op tot aanpassing van de huidige knellende 16 weken-norm. De Europarlementariërs pleiten ervoor dat er net als bij biologische eieren gekeken zou moeten worden naar de totale tijd dat kippen vrij buiten lopen in hun leven.
Pluimvee-pandemie?
Europa heeft momenteel te maken met de grootste vogelgriepcrisis tot nu toe. Ook worden er meer zieke vogels in het wild gevonden dan in vorige jaren. Intussen neemt de druk op de politiek toe om de vogelgriep te bestrijden. De Dierenambulance waarschuwde voor het gebrek aan regelgeving over het opruimen van zieke en dode wilde vogels. De ambulances van de Dierenbescherming hebben maar beperkte capaciteit, zo meldde NOS vanochtend.
Het idee achter de 16 weken ophokplicht is om de vogelgriepuitbraken te remmen en zo de gevolgen voor dieren en mensen minimaal te houden. Wageningen Universiteit & Research (WUR) waarschuwde al dat een nieuwe pandemie niet uit te sluiten is, als het vogelgriepvirus overspringt op de mens, aldus een tweet van een persvoorlichter van de Partij voor de Dieren:
Wat kun je zelf doen?
Raak geen dode vogels aan. Als je er één vindt, bel dan de Dierenambulance. Gemeente Zaanstad raadt in een tweet ook aan om je hond aan de lijn te houden tijdens het uitlaten, zodat je hond niet in contact komt met vogels.