Europese Commissie wil dieren beter beschermen

De Europese Commissie wil honden en katten beter beschermen. En ze komt met strengere regels voor het transport van dieren.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Met een groot pakket nieuwe voorstellen wil Brussel het welzijn van dieren binnen de EU fors verbeteren. “Meer dan tachtig procent van de EU-burgers wil dat dieren beter worden beschermd”, vertelt Eurocommissaris voor de Green Deal Maros Sefcovic, verwijzend naar een peiling van Eurobarometer.

PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp noemt het een belangrijke eerste stap: “Na jarenlang aandringen liggen er eindelijk wetsvoorstellen op tafel om dierenleed in Europa aan te pakken. De huidige wetgeving is verouderd en schiet ernstig tekort.”

Transport moet korter

Allereerst wil de Europese Commissie de regels over het transport van dieren vernieuwen. De huidige regels zijn vijftig jaar oud en kregen zo’n twintig jaar geleden de laatste opfrisbeurt.

De Commissie wil kortere reistijden. Voor langere reizen zijn er verplichte pauzes zodat de dieren kunnen rusten, eten en drinken. Dieren die voor de slacht bestemd zijn, mogen maximaal negen uur reizen. Op dit moment is hiervoor geen limiet. Voor kwetsbare dieren, zoals kalveren jonger dan twee weken, leghennen aan het einde van hun cyclus en drachtige dieren, komen er extra strenge regels.

“Zeer teleurstellend”

Ook moet de minimale ruimte voor dieren groter zijn. Verder komen er strenge regels voor transport bij hevige koude of extreme warmte. Wanneer het warmer is dan 30 graden, mogen dieren enkel nog ‘s nachts vervoerd worden.

De vernieuwde regels voor het transport van dieren noemt Hazekamp “zeer teleurstellend”. Omdat de maximale reisduur verlengd kan worden door een rustperiode in te lassen, blijven lange reizen mogelijk. “Zelfs transporten over zeer lange afstanden, naar het Midden-Oosten en andere uithoeken van de wereld, zijn nog altijd mogelijk”, zegt Hazekamp.

Aanpak illegale handel

Naast de wetsvoorstellen in verband met de transporten, doet de Commissie ook een voorstel om katten en honden beter te beschermen. De handel in honden en katten is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vooral de illegale handel zit fors in de lift door een groeiende online markt. Die markt is nu goed voor zestig procent van alle verkochte honden en katten in de EU.

De Commissie stelt daarom minimumvereisten op voor het fokken van honden en katten. Ook krijgt iedereen bij de koop van een kat of hond, informatie over verantwoordelijk eigenaarschap. Autoriteiten moeten de fokkers en de handelaars in katten en honden strenger controleren. Hulp daarbij: strengere regels die zorgen dat duidelijk is waar het dier vandaan komt, en automatische controles bij de online verkoop. Ook de koper zal zo altijd weten waar het dier precies vandaan komt.

“Verplichte registratie van honden en katten in Europa helpt in de strijd tegen illegale handel van huisdieren en de mishandeling van dieren. Over dit voorstel van de Europese Commissie zijn we positief gestemd”, zegt Hazekamp.