Van Nederland tot Bulgarije: toegang tot medische gegevens door heel Europa

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Als je als Nederlandse toerist in Kroatië je medicijnen bent vergeten, is het lastig om die op te halen bij de lokale apotheek. Het uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen landen verloopt langzaam door verschillende regels in elk land, en niet elk land is even gedigitaliseerd. Daar gaat verandering in komen. Het Europees Parlement en de lidstaten zijn het eens om dit aan te pakken.

Er komt een Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (EHDS). Hierdoor krijgen burgers makkelijker toegang tot hun digitale medische gegevens, die ook makkelijker te delen zijn met het buitenland. Om dit uit te voeren moet elke lidstaat een digitale gezondheidsautoriteit oprichten. Er komen ook Europese standaarden voor digitale patiëntendossiers, die uitwisselingen makkelijker maken. Landen die nog niet aan die mate van digitalisering voldoen, krijgen een tik op de vingers.  

Om privacy te waarborgen, kan je als patiënt wel een opt-out krijgen zodat je gegevens niet worden gebruikt. Als je gegevens aanmerkt als ‘vertrouwelijk’, krijgen zorgverleners enkel toegang in levensbedreigende situaties. 

Europarlementariër Anja Haga (CU) is kritisch. Ze ziet niet in waarom, als je nooit het land uit gaat, je gegevens worden gekoppeld aan een Europees systeem. “Alle patiënten komen erin, en je kan alleen achteraf bezwaar maken,” licht ze toe bij Family7. “Patiënten moeten aan de voorkant gevraagd worden of ze het wel willen. Mensen weten niet dat dit komt.” Aankomende donderdag houdt Haga in Zwolle een symposium met expert om mensen te informeren.