Speelschema | Straatsburg, extra steun naar de Rode Zee en EU-gezondheidsministers in Brussel

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Strasbourg France 10-15-2018. View of the European Parliament building in Strasbourg France.

De tweede dag van de laatste Straatsburg-week voor de verkiezingen. Nu alle Europarlementariërs en hun assistenten veilig zijn aangekomen, kunnen de debatten echt van start. Ook in Den Haag en in Brussel blijven de politici niet stilzitten.

Straatsburg

In Straatsburg stemt het Europees Parlement definitief over het recht op reparatie. Die regels zorgen dat producten makkelijker te repareren zijn. Een nieuwe batterij in je telefoon plaatsen wordt dan aantrekkelijker dan een nieuwe telefoon kopen. Gisteren hebben de Europarlementariërs nog in de avond met elkaar gedebatteerd over wat ze werkelijk van de wet vinden. Vandaag wordt het tijd om kleur te bekennen. 

Ook de wet tegen dwangarbeid van Samira Rafaela (D66) staat op de agenda. Volgens de wet mogen producten die onder dwang worden gemaakt niet meer op de Europese markt worden verkocht. Ook komt er een lijst met ‘risicovolle’ producten. Dat zijn producten uit regio’s waar veel dwangarbeid plaatsvindt, zoals bij de Oeigoeren in China.

Extra steun aan de Rode Zee

In Den Haag gaan ze in debat over extra steun naar de Rode Zee. Gisteren is het logistieke ondersteunschip Zr.Ms. Karel Doorman uit Den Haag vertrokken naar de Roze Zee. Daar helpt het schip mee aan een Europese operatie om schepen te beschermen tegen aanvallen van Houthi’s. Vandaag wordt vervolgens gepraat over de inzet van dat schip.

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en minister van Defensie Kajsa Ollongren gaan in gesprek met de Kamerleden.

Gezonheidsministers naar Brussel

Nu bijna alle politici weg zijn uit Brussel, komen alle EU-gezondheidsministers bijeen. In het Egmontpaleis gaan de ministers twee dagen lang met elkaar in gesprek, terwijl ze genieten van een uitgebreid diner. Ze gaan het vooral hebben over farmaceutische regels en het Europees actieplan tegen kanker.

Een leuk uitje naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België staat ook op de agenda.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie