Minder administratieve rompslomp voor boeren

2 min. leestijd
Tractor spraying soybean field at spring

Er komen minder administratieve lasten voor boeren. Het Europees Parlement heeft het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) aangepast om boeren tegemoet te komen.

Boeren hoeven nu niet meer vier procent van hun grond braak te laten liggen om de biodiversiteit te vergroten. De deadlines voor boeren om te zaaien of oogsten zijn ook versoepeld. Het Europees Parlement wil die versoepeling omdat er anders weinig ruimte is om af te wijken door bijvoorbeeld slecht weer. Een aantal regels om aanvraag te doen op GLB-subsidie is ook versoepeld. Eerder maakte de Europese Commissie bekend dat de helft van de Europese boeren meer dan vijf dagen per jaar nodig heeft om aan alle administratieve verplichtingen te voldoen.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Landbouw & Visserij

De Groenen in het Parlement zijn niet blij met de versoepelingen. “Met deze stemming maakt het Parlement een fout, met ernstige gevolgen voor het voortbestaan van boeren en onze voedselzekerheid,” zegt Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks). Hij hekelt dat er duurzame vereisten zijn afgezwakt. Op de lange termijn is dit nadelig voor de boeren, stelt hij. Ook ontvangen in het nieuwe voorstel de grote boerenbedrijven veruit het meeste geld, terwijl de kleine boeren amper iets ontvangen. “Het voorstel blijft de grootste bedrijven in de industrieën en sector bevoordelen. Er worden geen significante maatregelen voorgesteld om de inkomens van boeren te verbeteren.”

Aankomende maandag komen alle landbouwministers bijeen. Die zullen ook hierover stemmen en het voorstel waarschijnlijk definitief goedkeuren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie