De beschermde status van de wolf kan waarschijnlijk niet voor het eind van dit jaar worden versoepeld. De wolf is nu via de zogenoemde Conventie van Bern (1979) beschermd. De Europese Commissie wil dat veranderen.
Het eerste officiële moment om dat te doen is in december, vertelde topambtenaar Humberto Delgado Rosa tijdens een debat in het Europees Parlement. “Er moet wel tempo gemaakt worden”, klaagde Bert-Jan Ruissen van de SGP, die het debat over de wolven had aangevraagd.
‘Gewoon beschermd’
De populatie van de wolf in de hele Europese Unie is de laatste jaren fors toegenomen. Waren er in 2019 nog ongeveer 13.500 wolven, nu is dat opgelopen tot 20.000 exemplaren in de hele Unie. “De wolf voelt zich thuis”, meldde Delgado Rosa aan de Europese politici.
Hoewel hij snapt dat er wat gedaan moet worden, wilde Delgado Rosa benadrukken dat het herstel van de wolvenpopulatie in de EU een succesverhaal is. Maar nu is het ook volgens hem tijd om de status te veranderen van ‘zeer beschermd’, naar ‘gewoon beschermd’. Die regel gaat dan gelden voor alle landen in de EU. Nu heeft Nederland bijvoorbeeld strenge regels, terwijl in Zweden, Finland en de Baltische landen minder strenge normen zijn.
Europees plan
De komende weken gaat de Europese Commissie praten met de lidstaten om te komen tot een Europees plan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want tot op heden zijn niet alle landen het eens. Ook is nog niet helder welke ministers uiteindelijk het besluit gaan nemen, die van milieu of die van landbouw.
Abonneer je op de Dagvangst
Als er eenmaal een besluit ligt, dan ligt het voor de hand dat het Europees Parlement daarmee instemt, omdat al eerder resoluties zijn aangenomen om wat aan de overlast van de wolven te doen.
Niet ongelimiteerd
De topambtenaar waarschuwde wel dat ook als de wolf minder beschermd wordt er niet ongelimiteerd gejaagd kan worden. Hij denkt dat het belangrijker is om schapen en ander vee te beschermen. De wolf moet volgens hem jagen en zal zich dan richten op andere dieren. “Dat is goed, want er zijn dieren bij die een rol spelen bij het overbrengen van ziektes. “Daarnaast pakken ze vaak oude zwakke dieren, dat is goed voor de natuur.”
Ruissen had daar minder oog voor. “Er zijn nu bijna dagelijks aanvallen. De urgentie om nu wat te doen, is groot.”
Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.