De overkoepelende club van jagers, die in Brussel een lobbykantoor heeft, laat aan de Europese Commissie weten dat het huidige beleid onvoldoende is. Ze hebben een open brief geschreven, namens alle Europese jagers, aan voorzitter Von der Leyen.
Heldere regels
De Europese Commissie begon begin september met een korte raadpleging. Ze wil ontdekken hoe er in de diverse landen en regio’s over de wolf wordt gedacht. Nog voor het eind van het jaar zou de Commissie met een voorstel moeten komen om de regels te versoepelen. Ook vanuit Nederland is er gereageerd op de oproep. Onder andere de provincie Gelderland, heeft de problemen met de wolf in kaart gebracht en de resultaten in Brussel ingeleverd. Gedeputeerde Zoet wil de wolf kunnen beheren zoals nu ook met wilde zwijnen en herten wordt gedaan.
Preventie, zoals recentelijk voorgesteld door een onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Pieter van Geel is onvoldoende. Dat liet Zoet enkele weken geleden nog weten. Hij wil preventie en beheer. “Nu is het dweilen met de kraan open.”
De jagers pleiten in hun brief voor heldere regels. Namens zeven miljoen jagers in de hele Europese Unie roepen ze op om met praktische oplossingen te komen. Volgens een woordvoerder zijn de huidige regels veel te star, waarbij er nauwelijks ruimte is voor creatieve oplossingen.
Niet enige beschermde dier
De jagersvereniging vergelijkt het met de situatie van de beren in Finland. Dat ging jarenlang goed. Maar sinds een aantal jaar neemt het aantal bruine beren fors toe. Er zou eigenlijk ingegrepen moeten worden. Een aantal jaar geleden lag de vraag ook al op tafel bij de Europese Commissie, nadat uit Slovenië en Roemenië klachten kwamen over de wolven. In 2021 werd er geen besluit genomen, omdat niet alle landen het erover eens waren.
Maar de wolf is niet het enige beschermde wilde dier waarover geklaagd werd. De Denen vinden de beschermde status van de zeehond overdreven, omdat de dieren heel veel vis opeten. Hierdoor komen vissers in de problemen. Griekenland heeft last van everzwijnen. En in Letland willen ze de lynx en de jakhals wel schieten, maar dat mag niet.
Flexibiliteit
En dus moeten de regels worden veranderd. Het gaat de jagers vooral om de lijst met beschermde dieren. Nu is het lastig om dieren van die lijst te krijgen. Eenmaal beschermd, lijkt het wel alsof je altijd beschermd bent, vinden ze. Daarom moet er iets nieuws komen. De jagersclub bepleit een heel nieuw ‘carnivoren’(vleeseters)–pact, waarin flexibiliteit de boventoon voert.
Nu is er al een carnivorenplatform, waarin het Europees Parlement, het Europees Comité van de Regio’s en de Europese Commissie samen naar oplossingen zoeken. Maar dat is niet voldoende voor de jagers. Ze willen geen ambtelijke trage procedures, maar snelle nieuwe manieren waardoor en de wolf en de veehouders beschermd worden.
Met ons maandelijkse overzicht volg je de belangrijkste Europese zaken die Nederland raken op het gebied van landbouw, veeteelt, visserij, voedselkwaliteit en dierenwelzijn.