Maandag stelde de Europese Commissie daarom voor dat er voortaan geen sporen (residuen) van het middel mogen worden aangetroffen in voedingsmiddelen. Dit is nu nog vaak het geval bij onder andere katoen, fruit, thee een aardappelen van buiten de EU.
Thee en aardbeien
Thiacloprid werd in 2020 in de Europese Unie verboden. Het is niet alleen kankerverwekkend, maar heeft ook gevolgen voor de vruchtbaarheid en kan leiden tot geboorteafwijkingen. Daarnaast is het ook zeer giftig voor bijen. Ook residuen zijn binnen de EU niet toegestaan.
Echter geldt het huidige verbod niet voor residuen op sommige importproducten. Voor thee bijvoorbeeld, ligt de limiet duizend keer hoger dan de standaard. Voor aardbeien en andere bessen is dit honderd keer. Op andere producten, zoals abrikozen, kersen, tomaten en aubergines, is dit zo’n vijftig tot zeventig keer meer.
Non merci
En dus maakt de Commissie een flinke draai door nu ook voor te stellen deze residuen in de ban te doen. Eerder waren ze hier namelijk helemaal niet zo enthousiast over. Dat ze nu toch overstag lijken te gaan, komt onder andere door druk van belangenorganisaties, zowel voor het milieu als voor boeren. Die vinden dat de huidige regels leiden tot oneerlijke concurrentie.
Ook het feit dat Frankrijk begin dit jaar al zelfstandig de import van versproducten behandeld met thiacloprid voor een jaar stopzette, heeft waarschijnlijk een rol gespeeld. Frankrijk geeft aan te wachten op uitgebreidere Europese regelgeving “om consumenten te beschermen”.
Ook de BBB kritisch
Ook in Nederland lijkt zich een voorzichtige meerderheid af te tekenen voor een verbod op residuen. Begin dit jaar stelden zowel de BBB- als GroenLinks/PvdA-fracties vragen over het gebruik van thiacloprid aan minister Dijkstra (Medische Zorg).
De BBB-leden vroegen zich onder andere af of “het niet logisch zou zijn om dezelfde standaarden toe te passen op alle producten die op de Europese markt worden gebracht”. Ook zet de BBB vraagtekens bij het feit of de huidige standaarden wel voldoende zijn om de gezondheid van consumenten te beschermen. GroenLinks/PvdA uitte haar zorgen over “oneerlijke concurrentie” voor Europese boeren.
In januari stemde daarnaast een meerderheid van de Europarlementariërs voor het omlaag brengen van de nu nog toegestane residuen van thiacloprid naar het absolute minimum (de detectielimiet).
Hoe nu verder?
Onder deze groeiende druk buigt de Europese Commissie zich nu toch maar over opties om af te komen van alle sporen van thiacloprid. Het ontwerpvoorstel dat de Commissie maandag heeft gepresenteerd, is daarin de eerste stap. Het plan zal nu worden gepresenteerd aan de lidstaten. Afhankelijk van de uitkomsten hier zal het voorstel verder de Europese wetgevingsmachine ingaan.
Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.