Rutte op missie in Istanbul voor NAVO-steun

1 min. leestijd

Mark Rutte is vandaag in Istanbul voor een goed gesprek met de Turkse president Erdogan. Rutte doet dat op persoonlijke titel, dus niet als premier van Nederland. Ook reist hij met een normale lijnvlucht en niet met een regeringsvliegtuig.

In Istanbul zal Rutte Erdogan proberen over te halen om zijn kandidatuur voor secretaris-generaal van de NAVO te steunen. Turkije ligt naast Hongarije, Slowakije en Roemenië nog dwars. Alle andere NAVO-landen hebben al wel groen licht voor Rutte gegeven.

De Turkse president heeft al eerder vermeld dat hij de kandidatuur van Rutte enkel goedkeurt als hij Turkijes strijd tegen het terrorisme zal steunen. Erdogan doelt hiermee op zijn strijd tegen de Koerdische organisatie PKK, die in het oosten van het land al decennialang tegen de Turkse regering strijdt. Erdogan wil ook de garantie dat Rutte EU-landen niet zal bevoordelen en geen EU-standpunten binnen de NAVO promoot.

Waarschijnlijk volgt later op de dag een gezamenlijke persconferentie waarin duidelijk wordt of Turkije al dan niet Ruttes kandidatuur steunt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Veiligheid & Defensie

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie