De vogelgriep zorgt voor veel problemen in de pluimveehouderij. Vanwege de uitbraak moeten veehouders de kippen beschermen door ze binnen te houden. Daardoor lopen ze het risico dat deze niet meer als vrije uitloop-eieren verkocht kunnen worden, met alle economische schade van dien. Reden voor Bert-Jan Ruissen (SGP) om het probleem op tafel te leggen.
Ophokplicht
“Tijdens de algemene gedachtewisseling met de Eurocommissaris van Landbouw Janusz Wojciechowski moet ook gesproken worden over de vogelgriep”, aldus Ruissen.
“Met de huidige normen mogen de eieren niet meer verkocht worden als vrije uitloop-eieren, als de ophokplicht langer dan 16 weken duurt. Die regel moet verruimd worden.”
Financiële strop
“Anders is er sprake van een financiële strop voor de pluimveehouders van vrije uitloop-eieren. Die moeten namelijk de eieren na die 16 weken verkopen als ‘gewone’ legbatterij-eieren voor lagere prijzen. Waardoor ze in de kosten lopen.”
Hoeveel weken dan wel? “Daar kan nog geen nummer op geplakt worden. We komen van 12 weken, dat werden er 16. Het is vooral belangrijk dat er nu een discussie ontstaat en dat de sector erbij wordt betrokken met de vraag: wat is wenselijk?”, zegt Ruissen.
Vaccinatie
Hoewel de gedachtewisseling in het Parlement enkel beperkt is tot handelsnormen, wijst Ruissen ook op het belang van preventieve vaccinatie van pluimvee. Hoewel Europa daar niet voor heeft gekozen en landen als Duitsland voorheen tegen de vaccinatie waren, zou de huidige problematiek, die ook Duitsland raakt, daar verandering in kunnen brengen.