Dit waren de BN-ers van oktober 2021

3 min. leestijd
Dude on the move on train with tunes, smiling

We blikken terug op wat voor Nederland belangrijk was in Europa in de maand oktober, aan de hand van de best gelezen artikelen. Wat vonden de lezers van Brusselse Nieuwe interessante onderwerpen en spelers? Wie waren de BN-ers van oktober 2021?

1. De Jeugd

Het best gelezen stuk op Brusselse Nieuwe in oktober ging over gratis treinkaartjes voor de jeugd om Europa door te reizen. Die werden uitgedeeld vanwege het Europese jaar voor de Jeugd. Voor Nederland waren ruim 2000 tickets beschikbaar. Meer artikelen over de jeugd trokken de aandacht van onze lezers: De jeugd heeft de toekomst over een debat tussen jongeren uit het grensgebied van Nederland en België, en het artikel over een nieuwe vacaturebank voor links-progressieve twintigers op zoek naar een baan in de politiek op Telegram.

2. Frans Timmermans

Het op de jeugd na best gelezen nieuws in oktober ging over de tik op de vingers die de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans kreeg in het Europees Parlement over zijn van-boer-tot-bord-strategie. Met deze plannen wil hij de voedselproductie in Europa duurzamer en gezonder maken. Maar dat ging niet zonder slag of stoot: het Parlement wil onder meer dat er een gedegen onderzoek komt naar de effecten van het plan. In een pittige videocall met de Tweede Kamer verdedigde de Timmermans zijn bredere pakket aan Europese klimaatvoorstellen om in 2030 in Europa de CO2-uitstoot met 55% te verminderen.

3. Tijn Sadée

Vaak gelezen werd ook de column over de Balkan-bromance tussen Mark Rutte en de Albanese president Rama van Europacorrespondent Tijn Sadée. Na een eerdere nachtelijke ontmoeting in een Bulgaarse hotellobby waar de boomlange Rama een geïntimideerde Rutte in het gezicht blafte: “Hey Roete, so you think I’m a criminal?!” over toetreding van Albanië tot de Europese Unie, werd een verloving aangekondigd. Dat Mark Rutte op de fiets naar zijn werk gaat haalde veel Europese kranten.

4. Delphine Pronk

De toppositie van de Nederlandse diplomate Delphine Pronk als voorzitter van het Politiek en Veiligheidscomité (PVC) van de Europese Unie trok veel lezers in oktober. Haar eerste optreden in het Europees Parlement werd ook goed gevolgd.

5. Sophie in’t Veld

Nederlanders volgden ook met interesse de gooi die Europarlementariër Sophie in ’t Veld deed naar het leiderschap van de liberale fractie in het Europees Parlement. Ze trok zich terug nadat bleek dat haar Franse concurrent Stéphane Séjourné op meer stemmen kon rekenen. Ondertussen leidde In’t Veld een speciale commissie van het Europees Parlement die keek naar de rechtsstaat in Slovenië. De weigering van premier Janša om haar delegatie te ontvangen, leidde tot een oplopende diplomatieke rel op Twitter, waar zelfs demissionair premier Rutte zich mee bemoeide.

6. Klokkenluiders

“Deze wet laat klokkenluiders in de kou staan”, was te horen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, ter voorbereiding van een wetsvoorstel over de bescherming van klokkenluiders, naar aanleiding van een Europese richtlijn hierover. Die had voor 17 december moeten worden gerealiseerd, maar dat is minister Ollongren niet gelukt. Klokkenluiders en organisaties die voor hen opkomen, maken zich zorgen over hoe Nederland hun bescherming gaat regelen, veel blijft onduidelijk.

7. Polen

De onvrede in de Tweede Kamer is groot over de manier waarop de Europese Unie de discussie over de rechtsstaat in Polen aanpakt. Voor PvdA-Kamerlid Kati Piri is het moment zelfs daar, dat het Europees Parlement de vertrouwensvraag op tafel moet leggen. ”Als je hier de Europese Commissie niet op weg stuurt, waarop dan wel?’‘ Andere Kamerleden willen dat geen Europees geld meer naar Polen gaat, zolang dat land volhoudt dat het Poolse recht in sommige gevallen boven het Europese recht gaat. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie