Sophie in ’t Veld weer kandidaat leiderschap Liberalen

2 min. leestijd

Sophie in ’t Veld (D66) is de eerste die zich meldt als kandidaat voor het leiderschap van de liberale fractie RENEW in het Europees Parlement. Het leiderschap is vacant nu de huidige leider Dacian Ciolis stopt om terug te keren naar de Roemeense politiek. 

De liberale vrouw uit Nederland is met 17 dienstjaren in het Europees Parlement een oudgediende. Na de Europese verkiezingen van 2019 kandideerde ze ook al voor het leiderschap van het toen net nieuw opgerichte RENEW. Ze werd verslagen door Ciolis en verloor ook het vicefractievoorzitterschap aan landgenoot Malik Azmani (VVD).

Nieuw leiderschap

In een toelichting op haar kandidatuur zegt In ’t Veld het liberale voorzitterschap te willen gebruiken om nieuw leiderschap in Brussel te introduceren: ‘De Europese Unie staat op een kruispunt en heeft krachtig parlement nodig.’ Volgens haar heeft de RENEW de sleutel in handen omdat voor elke meerderheid in het parlement de liberalen nodig zijn.

‘We heten RENEW met een reden. Het is ons expliciete doel om Europa te veranderen en te verbeteren.’ Ze stelt dat het Europees Parlement goed functioneert als medewetgever, maar de taken als controleur van de Europese Commissie niet waarmaakt.

Vorige maand riep ze in een reactie op de Europese Troonrede van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen het Europees Parlement al op om de ‘balans’ te herstellen en als waakhond op te treden. Ze noemde de Europese Unie verlamd. De vergaderingen van de Europese regeringsleiders zijn volgens haar een ‘begraafplaats voor cruciale ideeën’.

Azmani

Het is nog onduidelijk wie het tegen Sophie in ’t Veld opneemt. Ze vermoedt dat de voor de hand liggende Franse kandidaat druk zal zijn met de presidentiële verkiezingscampagne van Emmanuel Macron. De kans bestaat dat een tweede Nederlander zich meldt voor het leiderschap: Malik Azmani. De man die twee jaar geleden vicefractievoorzitterschap van In ’t Veld over nam. De VVD-er heeft zich nog niet uitgesproken of hij in de race is en was niet bereikbaar voor commentaar.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie