In ‘t Veld bezorgd over polarisatie Slovenië

3 min. leestijd

De afgelopen dagen deed een speciale commissie namens het Europees Parlement onderzoek naar de stand van de democratie en de persvrijheid in Slovenie en tevens voorzitter van de Europese Unie. Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) had het woord tijdens de persconferentie en deelde de observaties van de commissie. Ze begon positief: de Sloveense overheidsinstanties functioneren goed. Maar later in de persconferentie kwamen ook de zorgen van de commissie over de polarisatie van het publieke debat naar voren.

Het bezoek aan Slovenië van een speciale onderzoekscommissie uit het Europees Parlement, met onder andere de Nederlandse Europarlementariërs Sophie in ‘t Veld (D66) en Tineke Strik (GroenLinks), werd vandaag afgesloten met een persconferentie. De commissie uitte verschillende zorgen over de toon en polarisatie van het publieke debat in Slovenië.

Geen voetbalwedstrijd

De sterke mate van verdeeldheid en polarisatie in de EU-lidstaat verbaasde In ’t Veld. Het leek volgens haar als alsof de bevolking verdeeld is in twee kampen. “Het is geen voetbalwedstrijd”, voegde In t’ Veld toe. In haar beleving is er één Slovenië, maar het lijkt nu een dovemansgesprek tussen de beide kampen.

In ’t Veld noemde het opvallend dat ambtenaren aan deze polarisatie meedoen, wat volgens haar niet past bij een beschaafde en democratische maatschappij. Het zaait volgens haar twijfel en wantrouwen over en tussen overheidsinstellingen.

Dit leidt tot voldoende reden van bezorgdheid voor de onderzoekscommissie. Er wordt gevreesd voor een situatie waarin het wantrouwen zo groot wordt dat overheidsinstanties niet meer samenwerken in het belang van de burger.

Twitter rel

Het bezoek van In ‘t Veld werd overschaduwd door de diplomatieke rel van gisteravond op Twitter tussen Janez Janša, de premier van Slovenië, en Mark Rutte. Het escaleerde zodanig, dat zelfs Charles Michel, de vaste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, zich genoodzaakt zag om een Tweet te sturen, waarin hij partij koos voor In ‘t Veld en Rutte. In de persconferentie had In ’t Veld er weinig over te zeggen. Het maakt geen deel uit van de missie zei In ’t Veld. Wel benoemde ze dat degenen die de macht van een land in handen hebben een speciale verantwoordelijk in het publieke debat hebben en in het vertrouwen van publieke instellingen. Daar moeten ze zich volgens In ’t Veld bewust van zijn.

Janša weigerde de onderzoekscommissie te ontvangen. In ‘t Veld hoopt dat een ontmoeting met de Sloveense premier wellicht in de toekomst nog plaats vindt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie