Niet de ontwikkelingen bij de formatie zijn het grootste nieuws in andere Europese landen, maar de fietsende premier die nu gewoon beveiligd wordt, omdat er aanwijzingen voor een aanslag zijn. El Pais heeft een groot verhaal over het risico van een ontvoering en de mogelijkheden van een politieke moord. De krant heeft het over een premier die niet alleen gewoon door Den Haag loopt en fietst, maar ook zomaar een broodje koopt in een winkel of op een terrasje gaat zitten om wat te drinken.
Maar Nederland is Nederland niet meer, analyseert de krant, die de moord op Peter R. de Vries erbij haalt en ook het debat dat volgde na zijn dood over de beveiliging van journalisten, politici en advocaten. Ook de link met de Mocro maffia wordt uitgelegd.
El Païs schrijft: ‘De criminele organisatie, die voornamelijk bestaat uit Nederlanders van Marokkaanse afkomst (vandaar Mocro), heeft volgens de politie ook West-Indische en Albanese burgers die cocaïne en synthetische drugs verhandelen via Spanje, Portugal, Nederland en België.’ Lees het hele artikel hier.
De schoonheid van de eenvoud
In de Franse kranten gaat het eveneens over het wonderlijke feit dat politici zich vrij over straat bewegen in Nederland. Le Figaro wordt er bijna lyrisch van. ‘De Noordelijke leider is, net als veel Nederlandse politici, een man van eenvoud, soberheid bij het uitoefenen van de macht. En iemand die van z’n vrijheid houdt.’
Le Monde beschrijft eveneens de link met de Mocro maffia en haalt de in Frankrijk ook bekende Geert Wilders aan, die via Twitter liet weten de bedreigingen aan het adres van Rutte vreselijk te vinden.
Rutte heeft een stuur
De Duitse krant FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) begint het bericht met het moment waarop premier Rutte ontslag nam. ‘Hij nam de fiets naar de Koning.’ Dat heeft hem volgens de krant veel sympathie opgeleverd. ‘Er is nauwelijks een betere manier in Nederland om één met het volk te zijn. Gewoon nuchter doen.’ Thomas Gutschker die het stuk schreef, roept de video in herinnering waarin beelden te zien zijn van de Nederlandse premier die zijn fiets aan een paal vastmaakt. ‘Vergelijk dat eens met de zwaar gepantserde auto’s en helikopters van de Amerikaanse president, schrijft iemand op Twitter (in het filmpje te zien) Ja, zegt een ander: ‘Het verschil is dat Rutte een stuur heeft.’
Maar, zo concludeert de Duitse krant, dat is voor nu voorbij. Rutte, die nog steeds in functie is en een nieuwe regering probeert te vormen, heeft al een week niet meer naar kantoor gefietst.
Van Doorn
In Italië heeft de grote krant La Repubblica oog voor het vervolg. Ze berichten over het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn, die enkele dagen heeft vastgezeten wegens verdacht gedrag. De krant legt een verband tussen de man die ooit lid was van de partij van Geert Wilders en de aanwijzingen voor een ontvoering door de georganiseerde misdaad.
Het nieuwe begin
Is er dan helemaal geen aandacht voor de formatie? Jawel. Persbureau Reuters heeft het over de gesprekken tussen de partijen die het oude kabinet steunden en ministers die zeggen dat er sprake is van een echt nieuw begin. Euronews zoemt in op de beweegredenen van Sigrid Kaag om nu toch te gaan praten, zes maanden na de verkiezingen. “Anders hadden we nieuwe verkiezingen gekregen en dat speelt in de kaart van populisten, dus gaan we onderhandelen.”
En wie wil weten wat de overeenkomst is tussen de Bulgaarse en Nederlandse verkiezingen en waarom het in beide landen niet lukt om een regering te vormen, moet dit blog lezen. Het gaat personen die niet meer worden vertrouwd. Oftewel, waarom premier Rutte lijkt op de Bulgaarse premier.