Nieuw Telegram-kanaal levert politieke partijen vers bloed

4 min. leestijd

Links-progressieve twintigers op zoek naar een baan in de politiek kunnen vanaf nu terecht op de sociale media-app Telegram. De 27-jarige Sanne-Louise de Bruin start daar een kanaal met de voorlopige titel ‘Job, jobs, jobs’. De Bruin, persvoorlichter van D66-Europarlementariër Samira Rafaela, wil vacatures verzamelen uit ‘het spectrum van de progressieve partijen’ van Bij1 tot en met D66. De doelgroep is jonge professionals en in het bijzonder mensen van kleur. ‘Het is moeilijk jonge mensen warm te maken voor een baan in de politiek’, zegt ze.

De links-progressieve partijen zijn in Nederland goed voor ruim 60 zetels in de Tweede Kamer. Niet weinig, maar de gezamenlijke politieke macht is versplinterd. Van Bij1 tot D66 strijden een stuk of acht partijen om de gunst van in grote lijnen gelijkgestemde kiezers. En onder die verdeeldheid van de partijen lijdt ook de organisatorische slagkracht. Budgetten krimpen waardoor organisaties minder geld hebben voor politieke professionals.

Tegen het amateurisme

Het baart Sanne Louise de Bruin zorgen. Hoe vinden jonge mensen, en vooral ook jonge mensen van kleur, de weg naar de politieke partijen? En hoe zorgen aan de andere kant de partijen ervoor dat ze nieuwe getalenteerde professionals binnenhalen en niet vastlopen in goedbedoeld amateurisme? 

De Bruin: “Het aantal banen in de politiek krimpt. Het wordt dus daardoor moeilijk er een te bemachtigen.” Ze ziet het risico dat partijen blijven vissen in de bekende vijver van bestaande campaigners, beleidsmedewerkers, videomakers en woordvoerders. Terwijl, zegt ze, het juist zo belangrijk is dat progressieve partijen zich breed blijven ontwikkelen en nieuw talent binnenhalen.

Daar moet de Telegramgroep bij helpen. De Bruin neemt het initiatief op basis van haar eigen werkervaring. Ze groeide op in Den Haag, studeerde in Leiden en doorliep het gewilde stagetraject van het Amsterdamse campagnebureau BKB. Ze liep stage bij de fractie van de PvdA in het Europees Parlement en werkte mee in aan de sociaaldemocratische campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Inmiddels is ze de woordvoerder van het Europees Parlementslid Samira Rafaela (D66). 

Fluïde

“Ik hoop op nieuwe ideeën voor campagnes”, zegt de jonge maar inmiddels ervaren activist die met haar initiatief ook een bijdrage hoopt te leveren in het doorbreken van de hokjesgeest bij de politieke partijen: “De links-progressieve kiezersgroep is fluïde. De ene keer laten mensen zich bij Tweede Kamerverkiezingen inspireren door Jesse Klaver van GroenLinks, om daarna Europees te stemmen op de PvdA-Sptizenkandidat Frans Timmermans en vervolgens te landen bij Sigrid Kaag die namens D66 Mark Rutte uitdaagt met de belofte van Nieuw Leiderschap”.

Ze pleit er niet voor dat politieke medewerkers in hetzelfde tempo als de kiezers van partij wisselen, maar wel dat er een creatieve doorbraak komt voor links-progressieve politiek: “Ik heb er niets op tegen als mensen ervoor kiezen om voor een bepaalde partij te werken, maar ik vind wel dat we jongeren breed hun interesse moeten laten ontwikkelen”. Het gaat om het uitwisselen van ervaringen, om jonge mensen die elkaar helpen en om politieke partijen die een nieuwe generatie campaigners moeten activeren. Een platform waar bijvoorbeeld een kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in een klein plaatsje makkelijk in contact kan komen met een een jonge professionele videomaker.

Diversiteit

Maar het Telegram-kanaal moet meer zijn dan een platform voor het verspreiden van vacatures en losse opdrachten. Het is ook een plek waar mensen ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen over het werken voor politieke organisaties. Het moet drempelverlagend werken, juist ook voor mensen van kleur. 

Nu we in een tijd leven met veel kleine partijen, in plaats van een paar grote, is het extra belangrijk aandacht te hebben voor de diversiteit van de organisaties, vindt De Bruin: “Voor jonge mensen met een biculturele achtergrond is het belangrijk om een plek te hebben waar ze in vertrouwen vragen kunnen stellen over het werken voor een bepaalde organisatie.”

Daarom is de appgroep ook besloten. Lid worden kan alleen aanmelding bij De Bruin via haar twitteraccount @sannelouisesays. Alleen zo kan het volgens haar lukken om een online ruimte te creëren waar mensen echte gesprekken kunnen voeren.