Delphine Pronk op toppositie EU: “We moeten doen wat nodig is.”

2 min. leestijd

Delphine Pronk is benoemd tot voorzitter van het Politiek en Veiligheidscomité (PVC) van de Europese Unie. Ze was eerder al ambassadeur en vertegenwoordiger van Nederland in het comité. Vanaf 16 oktober zal ze een prominentere rol hebben binnen de werkgroep.

Met goede hoop

“We moeten doen wat nodig is!” klinkt het positief aan de andere kant van de lijn. Of het stoort, een telefoontje op zaterdagmiddag? “Totaal niet, ik hou van mijn vakgebied, ik kan hier uren over praten”. 

Als voorzitter en politiek directeur zal Pronk vooral bezig zijn voor het bespoedigen van de Europese besluitvorming op het vlak van buitenlands-, veiligheids- en defensiebeleid. Haar grote voornemen? Daarbij niet alleen zorgen dat dit snel, maar vooral correct verloopt: “We moeten het goede altijd voor ogen houden, overhaast handelen kan voor problemen zorgen”.

Op de planning

Toch staat er al heel veel op de agenda. Op 19 oktober heeft ze haar eerste vergadering: “Dan gaat het vanzelfsprekend over Afghanistan, maar ook over de relatie tussen EU en Ethiopie zal aan bod komen.” Bovendien moet de EU volgens Pronk oog houden voor de partnerschappen met de Oost-Europese landen.

Een sterke Europese Unie op het wereldtoneel is de rode draad. Daar dient ook het Strategisch Kompas voor, een plan de campagne voor het Europese veiligheid- en defensiebeleid. “In het voorjaar wordt het Strategisch Kompas hopelijk aangenomen, daar wordt nu over onderhandeld. 

Wanneer bent u tevreden?

“Als we ons werk goed doen, dan merk je er niks van. We houden de Europese burger veilig, dat is het belangrijkste”.

Het Politiek en Veiligheidscomité is verantwoordelijk voor het gemeenschappelijk buitenlands-, defensie- en veiligheidsbeleid en het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid van de EU. Zo geeft het comité adviezen en richtlijnen mee aan de Europese Raad over militaire zaken en neemt het ook de leiding over crisisbeheersings-operaties.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie