Oplopende twitterruzie tussen Rutte en de Sloveense premier Janša: “volstrekt smakeloos”

2 min. leestijd

Janez Janša, de premier van Slovenië, weigerde om een onderzoekscommissie van het Europees Parlement te ontvangen, onder leiding van Sophie in ‘t Veld. Zij leidt de commissie die onderzoek doet naar de stand van de democratie en de persvrijheid in EU-lidstaat Slovenië.
De weigering van Janša leidde tot boze reacties op twitter van onder meer van de sociaaldemocraten, die zich afvroegen waarom Janša dat niet wilde. Die reageerde dat het in Nederland was, waar voor het laatst een journalist is vermoord. Hij doelt daarbij waarschijnlijk op Peter R. de Vries.

De opmerkingen van Janša schoten bij premier Rutte in het verkeerde keelgat. Hij twitterde dat hij de tweet dermate smakeloos vindt, dat hij de Sloveense ambassadeur liet ontbieden om te zeggen dat Janša zich niet zo zou moet uitlaten.

Janša op zijn beurt gooide even later nog wat olie op het vuur met een tweet aan het adres van premier Rutte en Sophie in’t Veld en herhaalde nog een keer zijn verwijt, wat Rutte eerder al “smakeloos” noemde:

“Well, Mark, @MinPres, don’t waste time with ambassadors and media freedom in Slovenia. Together with @SophieintVeld, protect your journalists from being killed on the streets.”

Ook retweete Janša een afbeelding van een aantal Nederlandse en Vlaamse politici die hij “marionetten van Soros” noemt. George Soros is een Amerikaans/Hongaarse filantroop en miljardair. Vaak als er verwijten aan zijn adres worden geuit hebben die een anti-semitische ondertoon.

Volgende week is er een EU-top in Brussel, waar de Rutte en zijn collga Janša elkaar zullen ontmoeten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie