Topdiplomaat Delphine Pronk voor het eerst in actie in Europees Parlement

3 min. leestijd

De Nederlandse topdiplomaat Delphine Pronk maakte vandaag haar debuut als voorzitter van het Politieke en Veiligheidscomité (PVC) in het Europees Parlement. Ze had er plezier in om weer terug te zijn op de plek waar ze twintig jaar geleden als assistent voor een Europarlementariër rondliep. Nu zit ze op een prominente plek in de zaal. Klaar om voor het eerst bijna twee uur lang vragen te beantwoorden van Europarlementariërs.

De zaal was niet heel vol, maar de videoverbinding stond aan waar de voorzitter van de vergadering Pronk introduceerde en haar het woord gaf. ‘Merci Madame la Présidente’ antwoordde ze. Pronk kent haar talen. Af en toe gooit ze een Frans woord in haar toespraak – mét perfect accent.


Honderd dagen

Pronk vertelt dat ze nu zes weken in functie is en zichzelf honderd dagen geeft om te leren en te observeren. Nadat haar honderd dagen begin februari voorbij zijn gaat ze eerst de lidstaten raadplegen hoe ze verder willen gaan. Wat willen zij van haar? Het klinkt pragmatisch. Als een echte diplomaat.

Voor haar staat de vraag centraal hoe het comité het beste met de Europarlementariërs kan overleggen over het gemeenschappelijk buitenlands-, en veiligheids-beleid.

Resultaten boeken

“Mijn doel als voorzitter is te focussen op een comité dat resultaten boekt, omdat we in tijden als deze een mondiale Europese Unie nodig hebben die resultaten boekt,” zegt Pronk. Om dat te bereiken moeten de juiste dingen op het juiste moment besproken worden volgens Pronk, maar vandaag bepalen de Europarlementariërs in de zaal de agenda.

Na Pronk’s introductie is het tijd voor hun vragen. De vragen beginnen voorzichtig. Ze willen haar niet te erg het vuur aan de schenen leggen tijdens haar eerste keer in het Europees Parlement. Pronk luistert aandachtig naar de opmerkingen.

Strategisch kompas

Het gaat veel over het strategisch kompas, wat richting gaat geven aan het Europese veiligheidsbeleid voor de komende 5 tot 10 jaar. Defensiebeleid valt daar ook onder. ”Hoe krijgen we een gezamenlijk kompas als iedereen een andere definitie van gezamenlijk heeft?”, vraagt de Ierse Europarlementariër Clare Daly (van de linkse partijen in de Europese GUE/NGL fractie, waar ook de Partij voor de Dieren in zit en vroeger ook de Socialistische Partij).

Het strategisch kompas moet volgens Pronk een antwoord geven op een hele belangrijke vraag. “Het gaat niet om wat we doen en of we het goed doen, maar het gaat om doen we het juiste?”, zegt Pronk.

Situatie Oekraïne

Later komen er ook gevoeligere vragen, zoals van de Litouwse Europarlementariër Petras Auštrevičius ( van de liberale fractie Renew Europe, waar VVD en D66 ook in zitten) over de agressieve situatie aan de Oost-Oekraïense grens. “Het is geen geheim dat het een groot punt van zorg is,” reageert Pronk.

Na ruim twee uur, naderde het einde van de vergadering en sloot Pronk haar antwoorden af met een een dankwoord. Niet alleen voor de vragen, “maar ook voor de mildheid en het begrip, omdat het nog de begindagen zijn.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie