Wekelijkse updates over gas

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geeft sinds gisteren elke week een update over de stand van zaken van het gas in Nederland en Europa.

2 min. leestijd
The blue flame of a gas stove in the dark. Gas burner on the background of the map and the flag of the European Union. The concept of gas consumption in Europe

Gisteren werd de eerste gas-update bekend. In het gepubliceerde overzicht staat de wekelijkse voortgang met het vullen van de gasopslagen, het gasverbruik in Nederland, informatie over de aanvoer van gas naar Europa en de ontwikkelingen rond de Europese gasprijs in de afgelopen week.

Uit de update van gisteren is op te maken dat het vullen van de gasopslagen loopt zoals verwacht maar dat de Europese gasprijs wel erg hoog is. Dat komt vooral doordat Rusland op dit moment veel minder gas aan Europa levert, waardoor de energieprijzen verder oplopen en het risico op gastekorten in Europa toeneemt. Hoe zit dat?

Flink bijvullen

Uiterlijk 1 november moet de ondergrondse opslag van alle lidstaten in de EU, dus ook van Nederland, voor minimaal 80% gevuld zijn. Daar moeten de lidstaten de komende winter mee doorkomen, zonder Russisch gas in die opslag te stoppen. In Nederland liggen die ondergrondse bergingen in Norg, Grijpskerk, Alkmaar, Bergermeer en Zuidwending.

Uit cijfers van minder dan een week geleden is te zien dat Nederland al ruim tweederde van dit vuldoel heeft bereikt. Daarmee is het op de goede weg om vóór 1 november de gasopslagen voldoende gevuld te hebben in overeenstemming met het Europese doel van 80%.

Vulling gasopslagen in Nederland per 4 juli 2022. Bron: AGSI+.

Zuinig zijn

Uit de cijfers valt ook op te maken dat Nederland dit jaar minder gas verbruikt ten opzichte van voorgaande jaren. Zo is er te zien dat de afgelopen weken het gasverbruik lager is geweest dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. De daling van het gasverbruik schrijft het ministerie grotendeels toe aan de oproep aan bedrijven en huishoudens om energie te besparen. Gasbedrijven moeten ook dagelijks gedetailleerde informatie over gasleveringen met de overheid delen.

Maar ook de stijgende energieprijzen spelen een grote rol: wanneer de energiekosten hoog zijn is men meer bereid om zuiniger te zijn met energie om zo geld te besparen. Gasleveranciers bepalen de prijzen aan de hand van de beschikbaarheid van gas. Als er meer gas is dan we nodig hebben, gaat de prijs omlaag. Is er een tekort, zoals nu door het wegvallen van Russisch gas, dan schiet de prijs omhoog. Door de huidige ontwikkelingen is de Europese gasprijs begin deze maand meer dan verdubbeld ten opzichte van vorige maand.

Europese gasprijs op 9 juni en 6 juli 2022. Bron: ICE.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie