Bezorgkoeriers met grote groene of oranje rugzakken of Uber-chauffeurs. Je ziet ze vaak door de straat fietsen. Veel van hen zijn zogeheten ‘platformwerkers‘. Via een platform worden hun diensten aangeboden. Ze hebben het statuut van een zzp’er, maar moeten in werkelijkheid hun beroep uitoefenen onder het gezag van een werkgever.
Vaak moeten platformwerkers namelijk verplicht een uniform dragen, is er een limiet op het loon en zijn ze niet volledig vrij om werk te weigeren. Hierdoor genieten zij noch van de vrijheid van een zelfstandige, noch van de voordelen van een loonwerker zoals ziekteverlof, vakantiedagen of pensioenregelingen. Ze zijn schijnzelfstandig. Het Europees Parlement wil hier iets aan doen. Ze vinden dat zelfstandigen als zelfstandigen behandeld moeten worden.
Ook mogen werkgevers platformwerkers niet meer ontslaan op basis van een beslissing van een algoritme of een ander geautomatiseerd systeem. Deze bedrijven (zoals Uber) mogen ook geen gegevens over emoties, psychologische stemmingen of levensovertuigingen van platformwerkers meer verzamelen.
Abonneer je nu op de nieuwsbrief De week van de euro
Nu hoeven alleen alle lidstaten er nog over te stemmen. Daarna gaat de nieuwe wet van kracht.
Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces vind je hier.