Lara Wolters (PvdA) is opgelucht: bedrijven vanaf nu aansprakelijk voor kinderarbeid en slavernij

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Als je in de winkel iets koopt, hoef je geen zorgen meer te maken dat ergens in het productieproces sprake was van kinderarbeid of slavernij. Een wet waar Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) intensief over heeft onderhandeld, heeft vandaag eindelijk de laatste stemming overleefd.

De wet zorgt ervoor dat bedrijven niet meer kunnen wegkijken van wantoestanden in de keten, de zogeheten ketenverantwoordelijkheid. Bedrijven zijn vanaf nu verantwoordelijk voor misstanden in hun volledige logistieke keten, van grondstof tot afgewerkt product. Zo moet kinderarbeid, slavernij, milieuvervuiling en ontbossing bij onderaannemers voorkomen worden. Bedrijven moeten zelf actief deze misstanden opsporen en tegengaan. Dat moeten ze doen door in hun eigen keten te checken of er sprake is van kinderarbeid of slavernij. Wegkijken kan niet meer. Een bedrijf dat dit wel doet, riskeert een flinke boete.

“De stemming van vandaag is een mijlpaal voor verantwoordelijk ondernemen. Er is een grote stap gezet om een einde te maken aan de uitbuiting van mensen en de planeet door cowboybedrijven (een bedrijf dat op onethische wijze te werk gaat, red.). Deze wet is een zwaar bevochten compromis en het resultaat van vele jaren hard onderhandelen. Ik ben trots op wat we met onze progressieve bondgenoten hebben bereikt,” zei Lara Wolters na de stemming.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in de Europese wettenfabriek lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie