Speelschema | Laatste keer Straatsburg, op campagne in Alblasserdam of Den Haag en oorlogen op tafel in Luxemburg

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot – Bron: Consilium

Hun Brusselse kantoren hebben ze al uitgeruimd. Vandaag beginnen de Europarlementariërs voor het laatst aan hun Straatsburg-week in deze periode. Vanaf volgende week is het Europees Parlement met campagne-verlof en kom je (kandidaat-)Europarlementariërs vaak tegen op campagne-evenementen. Ook vandaag al slaat de campagnekaravaan in Nederland zijn tenten op in Alblasserdam en in Den Haag. De Europese ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken hebben het in Luxemburg over wat te doen tegen de Russische agressie in Oekraïne, de explosieve situatie in het Midden-Oosten en de oorlog in Sudan.

Straatsburg

De laatste week voor het Europees Parlement in deze samenstelling is aangebroken: in Straatsburg gaat het vandaag over het tegengaan van microplastics en mensenhandel. Ook het vaker repareren van spullen staat op de agenda. En het zijn de laatste loodjes voor onze Nederlandse Europarlementariërs. Zo wordt het rapport vandaag besproken van de Nederlandse Europarlementariër Rafaela (D66), dat ze samen schreef met de Portugese Leitão-Marques, over het verbieden van producten op de Europese markt die zijn gemaakt met gedwongen arbeid. Een Europese werkwijze die ook in de Tweede Kamer steeds vaker wordt toegepast: rapporteur zijn op een bepaald onderwerp. Dat betekent met een paar leden diep in voorgestelde wetgeving duiken, om een antwoord van het parlement te formuleren namens alle collega’s.

Op campagne

Een nieuwe lichting Europarlementariërs timmert ondertussen aan de weg naar Brussel en Straatsburg en is op campagne voor de Europese verkiezingen van 6 juni.

Het Kenniscentrum Sport & Bewegen en het Nederlandse Olympisch Comité organiseren een bijeenkomst over sport en bewegen en de Europese verkiezingen in het Huis van Europa in Den Haag. Europees Parlement-kandidaten Raquel García (D66), Ingeborg ter Laak (CDA), Lennart Salemink (VVD) en Christian van der Krift (CU) komen spreken.

In Alblasserdam houdt de SGP een verkiezingsbijeenkomst. Lijsttrekker Bert-Jan Ruissen is ook aanwezig.

Bekijk ons overzicht van alle campagneactiviteiten hier en je weet wanneer de Europese campagnekaravaan bij jou in de buurt langskomt.

Oorlogen in Luxemburg

In alle vroegte begint vandaag de raad Buitenlandse Zaken, voorgezeten door EU-buitenlandchef Josep Borrell. Minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot is namens Nederland aanwezig. Op de agenda staan de Russische oorlog tegen Oekraïne. De Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie bellen in. Daarna volgen besprekingen van de explosieve situatie in het Midden-Oosten en over de oorlog in Sudan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie