Gasvoorraden in de EU richting de winter

Europese landen gaan gas oppotten om de komende winter door te komen. Vanochtend gaf het Europees Parlement zijn goedkeuring voor het opbouwen van gasvoorraden die geen Russisch gas mogen bevatten. Voor de stemming verdedigde Eurocommissaris Frans Timmermans de plannen van de Commissie in het Parlement.

2 min. leestijd

Zo hoopt de Europese Commissie te voorkomen dat burgers in de kou komen te zitten deze winter. Gastekorten zou kunnen ontstaan vanwege de oorlog in Oekraïne. Het risico bestaat dat het Kremlin de gaskraan naar de Europese Unie dichtdraait. 

Uiterlijk op 1 november moeten de gasreserves voor 80 procent gevuld zijn. Voor deze winter moet de gasopslag voor 80 procent zijn gevuld, maar voor de winter daarop is 85 procent vereist. In de winter daarna wil de Europese Unie naar een gevulde opslag van 90 procent. 

Verbod Russisch gas

Het gas in de reserveputten mag niet uit Rusland komen van de Europese Commissie. Alle exploitanten van reserveputten moeten een nieuwe certificeringsprocedure ondergaan om te voorkomen dat er alsnog Russisch gas in komt. Exploitanten die geen certificaat halen, verliezen de controle of zeggenschap over hun gasopslagfaciliteit.

De Europese Unie stapt af van Russisch gas zodat het Kremlin minder inkomen heeft om de oorlog tegen Oekraïne te bekostigen. Momenteel wordt nagedacht over nieuwe gasaanleveringen uit onder meer Israël, Qatar en Amerika. 

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans spreekt in het Europees Parlement over gasreserves

Gas uit andere landen is niet genoeg om ons allemaal van energie te voorzien, vreest de Europese Commissie. Daarom moeten landen er ook voor zorgen dat er efficiënter met energie wordt omgegaan. “De goedkoopste energie is is energie die we niet verbruiken”, aldus Timmermans tegen het Parlement.

Geen hernieuwbare energie?

Europarlementsleden merkten op dat het tegenstrijdig is om gas op te slaan, terwijl de Europese Commissie juist pleit voor hernieuwbare energie. Daarop reageerde Timmermans dat we niet gehecht blijven aan fossiele energie. Maar dat we nu eerst moeten zorgen dat het gebrek aan energie Europese landen niet uit elkaar drijft. “Poetin gebruikt gas als wapen om Europa uit elkaar te drijven. Als onze samenwerking onderuit wordt gehaald kunnen we ook niet samen bouwen aan een samenleving met hernieuwbare energie.”

Poetin in de kaart spelen

Tot slot verbaasde Eurocommissaris Timmermans zich nog over Europarlementsleden die zich verzetten tegen deze voorstellen. Dat verzet speelt volgens Timmermans Poetin in de kaart. “Wie zich hier anti-Europees opstelt, moet begrijpen dat hij Poetin daarmee helpt en niet onze burgers die willen dat wij problemen oplossen die zij individueel niet kunnen oplossen.”

Er spraken geen Nederlandse Europarlementariërs tijdens het debat.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie