Verplicht renoveren: Europarlementariërs gaan akkoord na spannende stemming

Een meerderheid van het Europees Parlement gaat akkoord met een wet die onze gebouwen energiezuiniger moet maken.

3 min. leestijd
Bron foto: iStock

36 procent van de broeikasgasuitstoot van de EU is afkomstig van het energieverbruik van onze gebouwen. Een Europese wet die vandaag door een meerderheid van het Europees Parlement werd goedgekeurd, moet daar verandering in brengen. 

“Het verduurzamen van woningen en het verlagen van de energierekeningen gaan hand in hand”, vertelt Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA). “De energiecrisis hadden we grotendeels kunnen voorkomen als onze woningen beter geïsoleerd waren.” Chahim noemt renovatie van woningen een zege: “Wie wil niet in een tochtvrije, schimmelvrije woning leven?”

Volledig uitstootvrij tegen 2050

Tegen 2030 zouden alle nieuwe woningen klimaatneutraal moeten zijn. Voor overheidsgebouwen moet dat al tegen 2028 zo zijn. Tegen 2050 moet dit voor alle gebouwen het geval zijn. Het is aan de lidstaten om te bepalen hoe ze dat voor elkaar krijgen. Maar één ding staat vast: we zullen massaal op betere isolatie en meer zonnepanelen en warmtepompen moeten overschakelen. 

Verder zullen de EU-landen maatregelen moeten nemen om het gemiddelde energieverbruik van woningen uiterlijk in 2030 met ten minste 16 procent te doen dalen. In 2035 moet dat ten minste 20 tot 22 procent zijn. Erfgoedgebouwen en landbouwgebouwen zijn vrijgesteld. Ook gebouwen die worden beschermd vanwege hun bijzondere architecturale of historische waarde, tijdelijke gebouwen, en gebedshuizen kunnen een vrijstelling krijgen.

Abonneer je op de nieuwsbrief Klimaat & Energie

SGP’er Bert-Jan Ruissen vindt de plannen maar niets: “Energiebesparing verdient alle aandacht. Maar het pakket dat nu voorligt, zit vol met gedetailleerde EU-voorschriften. Dat is niet verstandig.” Ruissen ziet hoe heel wat landen zelf al maatregelen nemen. “Brusselse dictaten” kunnen die doorkruisen. 

Duitse revolte

Het Europees Parlement had al een akkoord met de lidstaten over de wet. Het officieel goedkeuren van dat akkoord in een volgende fase via een stemming van het volledige Europees Parlement is doorgaans slechts een formaliteit. 

Maar doordat de Duitse christendemocraten op het laatste moment terugkrabbelden, bleef het tot het allerlaatste moment uitermate spannend of de wet nog op een meerderheid kon rekenen. Uiteindelijk stemden 370 Europarlementariërs voor. 199 Europarlementariërs stemden tegen.

Fluitje

De Italiaanse Lega-Europarlementariër Angelo Ciocca (ID) was het duidelijk niet eens met de uitkomst. Na de stemming verstoorde hij minutenlang de voltallige vergadering van het Europees Parlement door op een scheidsrechtsfluitje te blazen.

De voorzitter van de vergadering zei dat hij moest stoppen, anders zou ze hem door de beveiliging uit de zaal laten gooien. Toen hij niet stopte, en de beveiliging hem vastpakte, ging hij toch weer zitten, waarop de rest van het Parlement “Eruit!” begon te roepen. Niet veel later nam Ciocca het fluitje weer in de mond en werd hij alsnog naar buiten geëscorteerd.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie