Gouden eeuw voor windenergie is aangebroken volgens de sector

Het afgelopen jaar zijn er veel meer windturbines gebouwd dan het jaar daarvoor. De start van een rooskleurige toekomst, zegt de windenergie-sector.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

2023 was het gouden jaar voor de windenergie-industrie. Doordat bedrijven makkelijker vergunningen konden krijgen en er veel geïnvesteerd is in windenergie komt de EU dichter bij het behalen van haar energiedoelen. Dat stelt de lobbygroep voor de windenergiesector WindEurope.

Het gaat zelfs zo goed dat het enige obstakel straks het elektriciteitsnet is. Dat moet wel genoeg capaciteit hebben om die windenergie op te slaan en bij consumenten te krijgen.

Windenergie

In 2022 werd in Europa slechts 0,4 miljard euro in windenergie geïnvesteerd. In 2023 steeg dat tot 30 miljard euro. Een grote sprong met positieve effecten, stelt WindEurope. EU-landen hebben in totaal de hoeveelheid windenergie in 2023 verhoogd met 16.2 gigawatt (GW). Die nieuwe energie zou zo’n 14 miljoen huishoudens per jaar van energie kunnen voorzien. Zo’n tachtig procent van die 16.2 GW windenergie wordt opgewekt met windmolens op land.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Klimaat & Energie

Koploper-windenergie is Duitsland. Zij plaatsten de meeste windmolens (3.9 GW). Nederland (2.4 GW) en Zweden (2 GW) volgen Duitsland op de voet. Nederland staat zo hoog op de lijst dankzij de bouw van een groot aantal windturbines op zee.

Gouden eeuw

Volgens WindEurope is 2023 het begin van een soort gouden eeuw voor windenergie. Naar verwachting zullen tussen 2024 en 2030 jaarlijks voldoende windturbines geplaatst worden om samen telkens 29 GW aan elektriciteit op te wekken. Dat zou betekenen dat tegen 2030 windenergie goed is voor 393 GW.

Ter vergelijking: volgens Europese doelen moet dat in 2030 425 GW zijn. Er is dus nog een zetje nodig om de doelen te behalen. Toch ziet WindEuropa het positief in. Als de stijging in investeringen in windenergie vorig jaar niet was ingezet, was de EU nog verder van huis.

Obstakels

Om al die nieuwe windenergie ook bij ons thuis te krijgen, is wel een sterk elektriciteitsnet nodig. De juiste infrastructuur moet er zijn. Op dit moment zijn er al windturbines die hun opgewekte energie niet kwijt kunnen omdat het net te weinig capaciteit heeft.

WindEurope roept de Europese Commissie dan ook op vaart te maken met een plan om het Europese elektriciteitsnet te verbeteren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie