Europees Parlement zet een streep door microplastics

2 min. leestijd

“Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het zijn microplastics.” Zo begon Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) gisteren het debat over een wet die vervuiling door microplastics moet tegengaan. “Onzichtbaar, maar het zit in ons water, in onze dagcrème en ons eten.” Vandaag heeft het Europees Parlement met een ruime meerderheid voor nieuwe regels gestemd.

De regels gaan vooral over plastic korrels, dat zijn kleine plastic deeltjes waarvan plastic producten worden gemaakt. Tijdens het transport van de plastic korrels komt een gedeelte onbedoeld de natuur in. Om dat tegen te gaan moeten bedrijven die meer dan vijf ton aan plastic korrels verschepen aan strengere verwerkingseisen voldoen en een verplicht certificaat krijgen. 

Europarlementariër Anja Haga (CU) vindt het tegengaan van plastic vervuiling ook erg belangrijk. Zij leeft al jaren plasticvrij. Om aandacht te vragen voor het tegengaan van plastic vervuiling hield ze een actie voor de ingang van het Europees Parlement in Straatsburg. Daar stond een moderne watertap voor Europarlementariërs met herbruikbare drinkflessen. “Plastic flesjes voor eenmalig gebruik maken een bizar groot deel uit van het afval dat we dagelijks produceren,” deelt ze op X.

De nieuwe regels zijn er nog niet helemaal. De lidstaten moeten er ook nog een laatste keer over stemmen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie