Hoekstra roept Europese politiek op: neem uitkomsten toekomstconferentie serieus!

2 min. leestijd

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken hoopt dat zijn collega’s in de Europese Unie goed in hun oren te knopen waar de burgers mee komen tijdens de Conferentie over de Toekomst van Europa

“Het is essentieel voor het vertrouwen in de democratie dat als je burgers om hun mening vraagt, je ervoor zorgt dat de hun opmerkingen en gedachten worden meegenomen en dat je daar dan ook wat mee doet”, zegt Hoekstra telefonisch vanuit Straatsburg.

Hij was vrijdag in Straatsburg voor de plenaire vergadering waar de ontwerpconclusies van de conferentie worden besproken. Tienduizenden mensen van over de hele Europese Unie komen al bijna een jaar in talloze bijeenkomsten bij elkaar om te praten over hoe de Europese Unie in de komende decennia zou moeten functioneren. 

Vanuit Nederland hebben in totaal 13 duizend mensen een bijdrage geleverd aan de Europese brainstorm. De officiële vertegenwoordiging van de Nederlandse bevolking zijn twee studentes

‘Conclusies worden afgezwakt’

Vooraf is door de Europese politici onder leiding van de Vlaamse Guy Verhofstadt afgesproken dat de uitkomsten van de burgerfora hun weg zullen vinden in de toekomstige besluiten van de Europese instellingen. Maar nu al klagen deelnemers dat voorstellen waar burgers mee komen door de ervaren Europese politici in de eindconclusies worden afgezwakt.

Dat is volgens Hoekstra niet de juiste manier om met de inzet van de mensen die de moeite nemen om aan die vergaderingen deel te nemen om te gaan. “Wat mijn hier in Straatsburg inspireert is hoe betrokken de mensen zijn die eraan meedoen. Veel mensen zeggen: dit gaat over onze toekomst. Het valt op dat ze over alle onderwerpen zeer gedegen en goed gearticuleerd hun mening geven”.

Het is volgens Hoekstra de essentie van de democratie dat politici luisteren naar de burgers, maar the proof of the pudding is in the eating, zegt Hoekstra: “Alsjeblieft, laten we dit heel erg serieus nemen en zorgen dat we dit op de juiste manier rapporteren. En dat we vooral met die dingen aan de gang gaan die hier resoneren”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie