Het meest gelezen artikel van de laatste 6 maanden van 2023 ging over Omtzigts kandidaat Caspar Veldkamp. In september schreef hoofdredacteur Bert van Slooten over de nummer vier van de NSC-lijst. De diplomaat Veldkamp was CDA-lid en werd zo af en toe genoemd voor politieke posten. In Athene speelde hij een belangrijke rol bij de eurocrisis. Daarna trad hij toe tot de directie van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling in Londen. Het hele artikel lees je hier
Meer Omtzigt
Ook op nummer twee van deze top tien vinden we een artikel over Omtzigts nieuwe partij NSC. Redacteur Yves Lacroix spitte het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer door om te zien wat de Europese plannen zijn: De EU moet transparanter en een duidelijkere rol krijgen. Dat betekent niet dat de EU meer macht moet hebben, integendeel. De rol van de EU moet toegespitst worden op de zaken waar de EU echt verschil kan maken, aldus NSC. Een Europees leger ziet de partij niet zitten. Wel moet de EU zich meer naar buiten richten en een grotere rol gaan spelen op het wereldtoneel. Lees het artikel hier
Ook in de politieke lijn van NSC, die bij oprichting van de partij in de zomer al werd gedeeld is te lezen dat de Europese Unie cruciaal is, maar pas op de plaats moet maken. “Nederland is een klein land en samenwerken met andere landen is soms hard nodig om doelen te bereiken. Ik denk hierbij aan internationale vrede en veiligheid, de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit of migratie”, aldus Omtzigt. Toch mag er wel het een en ander veranderen, lees hier meer.
BBB naar Brussel
Op plek drie en vier in deze top 10 van meest gelezen artikelen staat de BoerBurgerBeweging. BBB schuift Sander Smit naar voren als lijsttrekker voor de Europese Parlementsverkiezingen van dit jaar. De 38-jarige Twentenaar werkte tot eind 2022, 8 jaar lang in het Europees Parlement. Deels als beleidsmedewerker maar ook als persoonlijk assistent van CDA-Europarlementariër Annie Schreier-Pierik. Daarvoor was hij CDA-raadslid in de gemeente Hof van Twente. Smit wil de Europese politiek vernieuwen. Lees hier meer.
Kwartiermaker Johan van Utrecht staat regelmatig met zijn iconische lichtblauwe pak en zijn groene BoerBurgerBeweging-speldje aan de bar in het Holland House. Dat niet alleen, begeef je in de Europese wijk en je vindt Van Utrecht aan een tafeltje in het Europees Parlement. Of hij staat op de stoep voor de Nederlandse ambassade bij het Schumanplein. Nog voordat de BBB een grote overwinning boekte in de Provinciale Statenverkiezingen stuurde hij een mailtje naar het bestuur van de partij om ook alvast naar de Europese verkiezingen te kijken. Lees het artikel hier.
Oude bekenden
Hé, wie staat daar nou op links? Het is alsof ze het bij het College d’Europe ook niet precies weten. De hofleverancier van eurocraten opende een dependance in Tirana, hoofdstad van Albanië. Mark Rutte. Wat doet hij daar? Onze columnist Hanna Hosman schreef er een goed gelezen column over, op 5 in deze top 10, in haar wekelijkse kijk op de EU als onbedoelde comedyshow Toren B.
Op nummer zes een artikel over de afwezigheid van Nederlandse ministers in Brussel. In de periode van 1 januari 2023 tot en met de val van het kabinet op 8 juli, kwamen Europese vakministers 49 keer bij elkaar (Raden) waarbij in totaal 36 keer een Nederlandse minister aanschoof. 13 keer liet een minister het overleg in Brussel schieten. Piet Adema, de minister van Landbouw, miste drie van zijn vijf formele overleggen met zijn Europese collega’s. Adema is niet de enige die in Brussel gemist werd. Lees meer hier.
Topambtenaren uit Zweden, Denemarken en Finland maken zich zorgen. Ze zien maar weinig jonge mensen uit hun eigen land solliciteren bij de Europese Commissie. En dat terwijl landen als Italië, Roemenië en Griekenland oververtegenwoordigd zijn. Ook Nederland is ondervertegenwoordigd bij de Europese Commissie. Lees hier het zevende artikel in deze lijst.
Premier Wilders, Volt senator en stille krachten
Op acht een artikel over de verbazing in Europa gekeken na de uitslag van de Nederlandse verkiezingen. Een van de eerste die Wilders feliciteerde was de Hongaarse premier Orban. “Wat nu?” zo vraagt de Duitse krant Die Zeit zich af. Politico noemt de overwinning van Wilders de ergste nachtmerrie voor de EU. Meer Europese reacties lees je hier.
Een interview met senator Eddy Hartog die namens Volt plaats nam in de Eerste Kamer werd als negende artikel het meest gelezen. Hartog zal zich daar onder andere bezighouden met defensie, financiën en het buitenlandbeleid. “Voor deze grote problemen hebben we Europa nodig. Ik ben nationalistisch, ik hou van Nederland, maar een goede samenwerking in Europa is ook in ons eigen belang”, aldus Hartog. Hier lees je het artikel.
Deze top 10 sluit af met een Nederlandse stille kracht in Europa. Het is inmiddels drie jaar geleden dat Ron Korver (53) aan zijn huidige baan als beleidsadviseur bij de Europese Commissie begon. Hij geniet van zijn baan, vertelt hij aan zijn eettafel. “Aan de ene kant heb ik veel met wetgeving te maken, aan de andere kant ben je in die projecten heel operationeel bezig. Ik werk bijvoorbeeld veel met toezichthouders, vooral nationale banken, maar ook met financiële inlichtingendiensten en opsporingsinstanties.” Lees het artikel hier.
Meer over politieke nieuwkomers en oude bekenden ook in het komende jaar op Brusselse Nieuwe. En ook meer over de Stille krachten van Brussel. Dit nieuwe boek van Bert van Slooten en Tijn Sadée kun je in de voorverkoop al hier bestellen, dan heb je het eind maart in huis!