Column Toren B | Maar waarom staat Rutte op die foto?

In Toren B schrijft Hanna Hosman wekelijks over de EU als onbedoelde comedyshow.

3 min. leestijd

Hé, wie staat daar nou op links? Het is alsof ze het bij het College d’Europe ook niet precies weten. De hofleverancier van eurocraten opende maandag een dependance in Tirana, hoofdstad van Albanië. 

In een bericht op X bedankt het prestigieuze opleidingsinstituut uit Brugge de belangrijke mensen die daaraan hun steentje of steun hebben bijgedragen, ze staan op een groepsfoto. Von der Leyen natuurlijk, Charles Michel, Edi Rama (premier van Albanië), de rector van het college Federica Mogherini. En dan op links, de man die niet genoemd wordt. 

Mark Rutte. Wat doet hij daar?

De komst van het College is belangrijk voor Albanië. Het land wil al best een tijd bij de EU, maar heeft dat sinds de lidmaatschapsaanvraag in 2009 nog altijd niet bereikt. Sinds 2014 is het land kandidaat-lid. Tien jaar lang ergens kandidaat voor zijn, dat is iets wat we kennen van troonopvolging. En dus van de EU.

Serieus

De mensen die alles weten over hoe dat werkt, de EU, die zijn naar het Europacollege geweest. Nieuwssite Politico zocht uit: de opleiding is de grootste leverancier van personeel van Europese instellingen, ruim acht procent van de eurocraten heeft er gestudeerd.

Los van die cijfers is het college ook een belangrijk symbool. Nu Tirana een afdeling heeft, kan met recht gezegd worden: hier wordt door Belangrijke mensen Serieus nagedacht over de EU. Albanië is binnen, nu alleen nog die lidmaatschapsstatus zien te verzilveren.

Ook leuk

Op de site van College of Europe is te lezen over de locatie van het nieuwe filiaal: “De hoofdstad van Albanië is een dynamische mediterraanse stad, een ideale locatie voor ‘studying and living Europe‘ of ‘Europa bestuderen en beleven'”. De aanhalingstekens lijken te zeggen: ja, wij weten dat dit niet the real deal is, maar Tirana is óók leuk, echt waar.

Het college was een idee van premier Edi Rama, vertelt Von der Leyen maandag bij de opening. Hij neemt een voorbeeld aan Polen, dat zijn lidmaatschapsverzoek nog niet eens had ingediend bij de EU toen er in 1992 een College-dependance opende. Twaalf jaar later trad Polen toe tot de EU. Causaliteit niet bewezen, maar toch.

Edi Rama hoopt dat er bij hem wat minder tijd zit tussen de opening van de masteropleiding en de toetreding tot de EU. Maar hij weet wel: je kan maar beter voorbereid zijn en alvast wat eurocraten in huis hebben.

Zo aardig

Maar nog even terug naar die goede vriend van Rama, Rutte. Waarom was hij bij de opening, waar verder alleen direct betrokkenen waren? Op de toespraak van Von der Leyen is te zien: zo groot is de groep aanwezigen niet. Is hij veel beter bevriend met Rama dan wij allemaal doorhadden?

Hij was in elk geval toevallig in de buurt. Er was een top in Tirana over samenwerking met en tussen de landen in de Westelijke Balkan, met overigens een meesterlijke schijnbeweging van Olaf Scholz. Alle andere regeringsleiders hadden het op zich druk genoeg met die top, maar Rutte besloot de Brusselse bubbels met VDL en Michel even mee te pakken. En ja, goed, als er dan een foto wordt gemaakt is hij wel zo aardig om daaraan mee te werken. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie