Samen met fractievoorzitter Gaby Perin-Gopie neemt Eddy Hartog namens Volt plaats in de Eerste Kamer. Hartog zal zich daar onder andere bezighouden met defensie, financiën en het buitenlandbeleid. En dus ook met Europa. “In al mijn dossiers zit Europa en Europa gaat over alle dossiers, maar ik focus mij het meest op problemen in grensgebieden. Hoe regelen we het grensverkeer? Hoe zorgen we voor goede en gelijke arbeidsomstandigheden aan beide kanten van de grens? Dat raakt concreet de levens van mensen. Dus moeten we die grensoverstijgende samenwerking goed regelen. Daar zal ik mij voor inzetten”, stelt Hartog.
Hartog zet zich ook in voor de “bekendere” Volt-standpunten zoals de aanpak van de klimaatverandering, een transparante overheid en een goedwerkende economie. “Voor deze grote problemen hebben we Europa nodig. Ik ben nationalistisch, ik hou van Nederland, maar een goede samenwerking in Europa is ook in ons eigen belang.”
Caribisch Europa
Speciale aandacht heeft Hartog voor het Caribische deel van het koninkrijk. “Ik noem het zelf Caribisch Europa”, zegt Hartog met een glimlach. “We moeten hen veel meer betrekken bij Europa. Ik wil mij als senator daarvoor inzetten.”
“Europa kan ook veel efficiënter. De komende Europese verkiezingen betekenen een nieuwe fase. Door meer samen te werken kunnen we als Nederland veel besparen. Denk aan defensie: gezamenlijk tanks inkopen is efficiënter dan het allemaal zelf doen. De interne markt, maar ook kleinere dingen als telecommunicatie, kunnen efficiënter. De inefficiëntie moet er nu echt uit”, vindt de Volt-senator.
Tevreden maar het kan transparanter
Over de werking van de Europese besluitvorming en de rol van het Nederlandse parlement is Hartog relatief tevreden. “Via de BNC-fiches (Nederlandse analyses van EU-besluiten, voorbereid door Haagse ambtenaren, red.) weten we wat er uit de Europese Commissie komt. We hebben debatten voorafgaand aan de Europese ministerraden. Er is goed contact tussen Brussel en Den Haag. De griffie houdt ons fantastisch op de hoogte en er is een duidelijke verdeling tussen de Eerste en Tweede Kamer.”
“Maar het kan en moet beter. Het moet transparanter. Het parlement moet meer betrokken worden in het proces. Parlementen zouden eerder moeten deelnemen aan de onderhandelingen over Europese wetgeving. Ook als er nog niks officieels ligt, kan het handig zijn als de parlementen wel op de hoogte zijn van ontwikkelingen op bepaalde wetgeving.”
Ogen geopend
Hartog is van mening dat “de ogen steeds meer zijn geopend” voor Europa. “Andere partijen komen naar me toe en zeggen dat we meer met Europa moeten doen. Ook partijen die zich niet altijd positief over Europa uitspreken. Het gevoel heerst dat we Europese samenwerking nodig hebben voor de problemen van deze tijd”, vertelt Hartog. “Dat besef is er bij lange na nog niet genoeg, maar het is mooi om het te zien groeien.”
“Het voordeel van Volt is dat wij niet alleen pro-Europees zijn, maar ook pan-Europees. We zijn actief in alle EU-lidstaten en kunnen daardoor echt meer samenwerken en kennis delen. Alle Volt-afdelingen werken met hetzelfde Europese partijprogramma. Als Nederlander, en zeker als senator, kan ik niet veel. Maar door mijn netwerk, zowel vanuit mijn werk voor de Europese Commissie, als mijn Volt-netwerk, kan ik veel meer.”