Wie is Omtzigts kandidaat Caspar Veldkamp?

Caspar Veldkamp staat op plaats vier op de lijst van Pieter Omtzigts nieuwe partij NSC. Wie is deze diplomaat met een enorme staat van dienst in Europa? Bert van Slooten kent hem, hij kreeg zelfs een eigen hoofdstuk in het populaire boek Het Brusselse Moeras. 

3 min. leestijd

De delegatie uit de Tweede Kamer wilde wel eens weten hoe dat ging, een missie op zee op zoek naar drenkelingen. En dus stapten toenmalig ambassadeur Caspar Veldkamp en onder andere Pieter Omtzigt, toen nog van het CDA, aan boord van een patrouilleboot. Jasjes en dasje op de kade achtergelaten, verrekijker om de nek om als volwaardige matrozen de zee af te speuren. 

In de modder

Hij deed dat als ambassadeur wel vaker. De geur van een vluchtelingenkamp op een Grieks eiland is altijd penetranter dan een zogeheten ‘cable’ (een diplomatieke nieuwsbrief). En zo ook met de delegatie van Omtzigt. Ze waren nauwelijks op zee of Veldkamp spotte een speedboot, die met grote snelheid naderde. De ambassadeur, die nu dus de overstap maakt naar de politiek, als nummer vier op de lijst van NSC (Nieuw Sociaal Contract), vroeg de kapitein wat er moest gebeuren. “Aanhouden, opbrengen en passagiers in veiligheid brengen”, was het antwoord. 

Het is een van de favoriete verhalen van Veldkamp, als hij over z’n werk vertelt. Hij houdt ervan om met de voeten in de modder te staan.

Militaire operatie

Hij was altijd CDA-lid, werd zo af en toe genoemd voor politieke posten. Maar dat kwam er tot op heden niet van. In Athene speelde hij een belangrijke rol bij de eurocrisis. In zijn huis werden veel belangrijke onderhandelingen over de Griekse schulden gevoerd. Elk bezoek van de trojka (het driemanschap van IMF, de Europees Centrale Bank en de Europese Commissie), vaak onder leiding van toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem, was een militaire operatie. Helikopters in de lucht en zwaar bewapende militairen die zijn huis bewaakten. 

Nadat de rust was weergekeerd, vertrok Veldkamp naar Londen. Daar trad hij toe tot de directie van de voormalige Oost-Europa-bank. Tegenwoordig heet deze bank de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Weg van de zijlijn

De eerste aanwijzing dat hij voor de partij van Pieter Omtzigt actief wilde worden, kwam deze zomer. Toen liet hij via Twitter (nu X) weten enthousiast te zijn over het conceptprogramma. Hij wilde lid worden. 

Aan het Financieel Dagblad laat hij weten dat hij niet meer aan de zijlijn wil staan. De ‘Europeaan Veldkamp’, zoals hij zich zelf ooit omschreef, is tevreden met de plek op de lijst van een optimistische partij voor ontevreden burgers. ”Er hangt verandering in de lucht. Bij veel mensen is het vertrouwen weg dat het met de gevestigde politiek goed komt.”

In de Tweede Kamer wil hij zich gaan bezighouden met onder meer migratie. “We kunnen niet ieder jaar een stad erbij bouwen zo groot als Eindhoven. Dus we moeten naar een houdbaarder saldo, anders kunnen de woningmarkt, zorg en onderwijs het niet aan.”

Nu hij de overstap naar de politiek maakt, moet Veldkamps andere droom, ooit in Brussel de EU-ambassadeur namens Nederland worden, even in de ijskast. Hij is een aantal jaar geleden, tijdelijk, wel al ambassadeur namens Nederland in België geweest.