Wat zegt het NSC-verkiezingsprogramma over de EU?

De verkiezingsprogramma’s voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen beginnen langzaam binnen te druppelen. Brusselse Nieuwe bekijkt wat de partijen zeggen over de EU.

3 min. leestijd
(Bron foto: website Pieter Omtzigt)

Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van oud-CDA’er Pieter Omtzigt, staat in de laatste peilingen op 27 zetels. Dat is maar één zetel minder dan de VVD, in Nederland de laatste jaren de grootste partij. De partij doet het goed en Omtzigt heeft in de afgelopen jaren behoorlijk wat ‘goodwill’ weten te verzamelen bij de Nederlandse bevolking. Toch liet het officiële verkiezingsprogramma even op zich wachten.

Nu is het er. Het verkiezingsprogramma genaamd ‘Tijd voor herstel’ werd dinsdag gepresenteerd en gaat vooral in op de Nederlandse bestuurscultuur. Dat moet beter, vindt Omtzigt. Tijd voor Brusselse Nieuwe om een kijkje te nemen: wat is de visie van NSC op de Europese Unie?

Duidelijke rol Europa

De Europese Unie is van groot belang, vindt NSC. Toch is de partij kritisch. De EU moet transparanter en een duidelijkere rol krijgen. Dat betekent niet dat de EU meer macht moet hebben, integendeel. De rol van de EU moet toegespitst worden op de zaken waar de EU echt verschil kan maken.

Zo blijft de NAVO de hoeksteen van de verdedigingscapaciteit van Nederland, vindt NSC. Een Europees leger ziet de partij niet zitten. Wel moet de EU zich meer naar buiten richten en een grotere rol gaan spelen op het wereldtoneel. Rusland en China worden steeds belangrijkere spelers en hebben de mogelijkheid de EU te verdringen. Een sterke uitwaartse blik van Brussel is daarom belangrijk.

Ook op het gebied van migratie kan de EU een rol spelen. NSC wil een versterking van de Europese buitengrenzen. Onderdeel daarvan is het zorgen voor een ring van stabiele landen om Europa heen. Denk aan Wit-Rusland dat vorig jaar met opzet vluchtelingen over Wit-Russische grens met Polen stuurde, maar ook Noord-Afrikaanse landen waaruit veel vluchtelingen Europa bereiken. Stabiliteit in die regio’s kan de vluchtelingenstroom terugdringen.

Transparantie

Tegelijkertijd wil NSC dat de EU transparanter wordt en vooral de Tweede Kamer moet beter opletten wat er in Brussel gebeurt. NSC wil dat de mening van de Tweede Kamer al vroeg in het Brusselse wetgevingsproces terugkomt. Europese politiek is ingewikkeld en voor wetgeving in Nederland op de borden van Tweede Kamerleden komt te liggen, is er gewoonlijk al veel aan vooraf gegaan.

Wanneer er zaken spelen die van groot belang zijn voor Nederland, wil NSC een persoon in de Kamer aanwijzen die de Kamer informeert over de gang van zaken in Brussel. Daarnaast wil de partij dat Europees beleid door Nederland actief getoetst wordt op subsidiariteit en proportionaliteit. Er moet dus gekeken worden of het probleem dat de wet op wil lossen daadwerkelijk het beste opgelost kan worden op Europees niveau. Misschien kunnen EU-landen ze namelijk zelf oplossen. Ook moet de wet in verhouding zijn met het probleem. Geen grote Europese wetten dus die een klein probleem op moeten lossen.

Europese schulden

Dan de zogeheten ‘transferunie’. Een veelgebruikte term door partijen die niet willen dat Europese landen gezamenlijk schulden op zich nemen. Ze zijn bang dat rijkere Europese landen daarmee gaan betalen voor armere Europese landen, die in hun ogen de financiën niet op orde hebben. Voor bepaalde leningen die de EU heeft, staan EU-landen gezamenlijk garant. Hierdoor staat Nederland dus garant voor geld dat ook naar Italië of Polen vloeit. Daar moet een einde aan komen, vindt NSC.

Ook belasting moet een nationale verantwoordelijkheid blijven en de begroting van de EU moet vooral gematigd zijn. De laatste tijd wordt in Brussel opgeroepen de begroting te verhogen. Dat is deels om steun aan Oekraïne te kunnen blijven geven.