Meer centen betekent ook meer kritiek in Brussel

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Parlement wil zichzelf een financiële injectie geven van zo’n 130 miljoen euro. Daarmee zou de begroting van de Europese instelling voor volgend jaar de kaap van 2 miljard overschrijden. Een meerderheid in de zaal ziet de plannen wel zitten, maar er is ook kritiek: is de belastingbetaler hier wel mee geholpen?

Scheef

De uitbreiding van de begroting is procentueel gezien groter dan de instellingen in een richtlijn hebben bepaald. Overigens is het niet de eerste keer dat het Europees Parlement dit naast zich neer heeft gelegd. Destijds omwille van corona, nu door de hogere energiekosten en situatie in Oekraïne. Al zou een deel ook gebruikt worden voor loonsverhogingen. 

In december gaven de Europese ministers van Economische en Financiële Zaken al kritiek op de begroting van het Europees Parlement voor 2022. De instelling zou niet alleen te veel geld uitgeven, toen aan een personeelsuitbreiding, maar er ook te weinig verantwoording daarover afleggen. Een gat in de ene hand en de ander wordt boven het hoofd gehouden. De boodschap van de ministers: “Dit nooit meer! Het Parlement zal niet met eenzelfde ‘stunt’ wegkomen bij het opstellen van het jaarlijks budget voor 2023”. Dat zal nu moeten blijken.

Nederland

De kritische stem uit Nederland liet zich gelden voorafgaand aan de stemming over de begroting voor 2023: het CDA heeft zich onthouden en Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) is tegen een uitbreiding van het budget: “Veel burgers in Nederland en andere EU-landen kampen al met hoge prijzen. Ze zijn niet gediend met alweer een hogere rekening van het Europees Parlement.”

Ruissen benadrukt dat het Parlement gemakkelijk kan besparen op andere zaken zoals reizen, verlichting en vergaderingen: “Daar is de EU-belastingbetaler veel meer mee geholpen dan een duurder Europees Parlement”. De Europarlementariër geeft als voorbeeld de mini-plenaire sessies in Brussel. Laat die verdwijnen en dan bespaar je veel reis- en vergaderkosten, lijkt de boodschap: “Die paar onderwerpen kunnen makkelijk naar de toch al dunne agenda’s van plenaire zittingen in Straatsburg, toch?”

Caroline Nagtegaal (VVD) is voorstander van extra investeringen, maar dan moet er op andere vlakken bezuinigd worden. Een bedrag van 130 miljoen dat bovenop de begroting zou komen is volgens Nagtegaal niet wenselijk, zeker in tijden waarin iedereen kampt met stijgende kosten:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie