Klimaat, digitalisering en defensie kunnen aankloppen bij Europese Investeringsbank

1 min. leestijd

In Gent heeft de baas van de Europese Investeringsbank (EIB), Nadia Calviño, vandaag de plannen voor de toekomst gedeeld met de ministers van Financiën van de EU. Namens Nederland was Financiënminister Van Weyenberg (D66) aanwezig. Eerder vandaag werd bekend dat een Tilburgs ziekenhuis miljoenen te leen krijgt van de EIB.

In het voetbalstadion van AA Gent hoorden Van Weyenberg (zie foto) en zijn Europese collega-ministers van Financiën dat de EIB vooral investeringen wil gaan doen die klimaatverandering tegengaan, helpen bij het aanpassen aan het veranderende klimaat en bij de transitie naar duurzame energie. Digitalisering en defensie zijn andere speerpunten van de EIB binnen de Europese Unie. Buiten de EU legt de investeringsbank de nadruk op steun aan Oekraïne en een succesvol uitbreidingsproces van de Europese Unie.

In de plannen van de EIB om de investeringen voor de Europese veiligheid en defensie op te voeren, ligt de nadruk op nieuwe technologieën, kritieke infrastructuur zoals grenscontroles, cyberbeveiliging, ruimtevaart en technologieën voor bijvoorbeeld drones. Europa staat voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat, defensie en concurrentievermogen. De Nederlandse voormalig EU-ambassadeur Robert de Groot is eerder deze maand begonnen als vicepresident bij de Europese Investeringsbank.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie