Frankfurt zetel van nieuwe Europese anti-witwasautoriteit

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Duitse stad Frankfurt is een Europese instelling rijker. Naast de Europese Centrale Bank (ECB) zetelt er binnenkort ook de nieuwe Europese Anti-Witwasautoriteit. Die moet het internationaal terrorisme en witwaspraktijken aan gaan pakken. EU-landen en Europarlementariërs stemden donderdag over welke stad de Anti-Witwasautoriteit mag huisvesten.

PvdA-Europarlementariër Paul Tang was als enige Nederlander nauw betrokken bij de totstandkoming van de Anti-Witwasautoriteit. “De stemming vandaag is een belangrijke waarschuwing voor fraudeurs, oligarchen en andere criminelen die stoppen niet aan de grens. Niet langer kunnen zij zich verschuilen”, aldus Tang.

Hoewel zowel EU-landen als het Europees Parlement konden stemmen over de locatie van de Witwas-Autoriteit, is niet iedereen tevreden. Doordat de lidstaten de helft van de stemmen in handen hebben en met elkaar al afgesproken hadden dat het Frankfurt zou worden, kon het Europees Parlement nog maar weinig invloed uitoefenen. Maar één Europarlementariër hoefde dezelfde stem uit te brengen als de EU-landen en het was een gedane zaak. Dat gebeurde ook, doordat een Duits Alternative für Deutschland (AfD) lid uit vaderlandsliefde op Frankfurt stemde.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie