De feestdagen komen eraan. Dan trekken we de portemonnee open voor cadeau’s, kerstdiners en 322 nieuwe werknemers in het Europees Parlement. Prijskaartje van het Parlement na deze personeelsuitbreiding? Ruim twee miljard euro. Tot groot ongenoegen van de Europese ministers voor Economische en Financiële Zaken, vandaag bijeen in Brussel, met staatssecretaris Vijlbrief als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering. Bij de persconferentie na afloop van de vergadering van de Europese Raad van vakministers, werd gesteld dat het Europees Parlement te veel geld uitgeeft en daar te weinig verantwoording over wil afleggen.
Vertrouwen
De ministers van Economische en Financiële Zaken vinden de uitbreiding van het aantal banen binnen het Parlement voor 2022 onnodig en onverantwoord. De Raad wijst daarbij op de afspraken die zijn gemaakt in de budgettaire plannen van de Europese Unie voor 2021-2027.
Naast de verhoging van de administratie-, en personeelskosten, is het Europees Parlement ook niet transparant genoeg over de noodzakelijkheid van de uitbreiding. Dat knabbelt volgens de Raad van ministers aan het wederzijds vertrouwen tussen Europese instellingen en de lidstaten. Het vertrouwen dat juist zo belangrijk is voor de werking van de Europese Unie.
Stunt
Terugdraaien van de personeelsuitbreiding voor 2022 in het Europees Parlement zit er niet meer in. De begroting is immers vastgesteld. Vandaar het goede voornemen van de Raad van ministers: Dit nooit meer! Het Parlement zal niet met eenzelfde ‘stunt’ wegkomen bij het opstellen van het jaarlijks budget voor 2023, zo waarschuwt de Raad.
In een reactie geeft het Europees Parlement aan de manschappen nodig te hebben, onder meer om de meertaligheid te kunnen garanderen.
Een beter beeld krijgen van waaraan het Europees Parlement haar begroting van 2021 aan uitgeeft? Kijk dan eens hier.