Een groep jonge Europarlementariërs, waaronder de Nederlanders Lara Wolters (PvdA), Kim van Sparrentak (Groen Links) en Mohammed Chahim (PvdA) wil dat het Europees Parlement een echt debat voert, voordat in januari de nieuwe voorzitter wordt gekozen. Ze willen de voorzitter kunnen bevragen over zijn of haar opvattingen, standpunten en ideeën over het Europees Parlement.
“In de Tweede Kamer duurde het debat maar liefst zeven uur, waarbij het Nederlandse parlement vragen mocht stellen aan de kandidaten”, zegt initiatiefneemster Lara Wolters. ” De vorige keer in het Europees Parlement duurde het nauwelijks zeven minuten.” Volgens Wolters en een aantal andere, vooral jongere Europarlementariërs, moet dan anders.
Ze hebben de voorzitter een brief geschreven met het verzoek om een echt debat te organiseren. In het verleden werden er door onder meer Politico wel debatten georganiseerd, maar in het Europees Parlement zelf was het toch vooral een kwestie van het knopje indrukken en stemmen.
Geen witte rook
Wolters wil af van de witte rook cultuur. “Het moet meer zijn dan handjeklap. De voorzitter van het Europees Parlement is onze ambassadeur naar buiten toe en speelt een belangrijke rol als het bijvoorbeeld gaat om de klimaatcrisis, het beschermen van de rechtsstaat, het coronaherstelfonds of het versterken de rol van het Europees Parlement zelf.”
De voorzitter is ook aanwezig bij het begin van de Europese top van regeringsleiders en wordt in Brussel één van de vijf presidenten genoemd (Europese Raad, Europese Commissie, Europese Centrale Bank, Eurogroep en Europees Parlement). ” Het gáát ergens om, en een achterkamertjesproces met tekenen bij het kruisje past dus niet. Ik wil van een kandidaat-voorzitter weten wat voor plannen zij of hij heeft. We hebben in het Europees Parlement vaak de mond vol over democratie en transparantie; dan kan het niet zo zijn dat er opeens witte rook is en het Parlement een nieuwe vaandeldrager heeft.”
Of de Nederlandse Esther de Lange (CDA) meedingt naar de positie van voorzitter van het Europees Parlement, wordt volgende week duidelijk.