Rob Roos beschuldigt Von der Leyen van bangmakerij over Russische inmenging in het Europees Parlement

Onafhankelijk Europarlementariër Rob Roos beschuldigt “het establishment” van het verspreiden van desinformatie over Russische inmenging in Brussel. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen haalde hier onlangs over uit naar de Duitse extreemrechtse partij AfD.

3 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

In een artikel, gepubliceerd op Politico, stelt Von der Leyen “niet verbaasd” te zijn dat de Tsjechische geheime dienst momenteel twee kandidaten onderzoekt die bovenaan de lijst van de AfD staan voor de Europese verkiezingen. Volgens haar “ageren” de twee al lang “tegen de Europese Unie”.

“Ze hebben nooit een geheim gemaakt van hun bewondering voor het Kremlin. Ze hebben zijn propaganda onze samenlevingen binnengebracht. Of ze daar nu smeergeld voor hebben aangenomen of niet,” zei Von der Leyen.

“Geen bewijs”

Hiermee stoot ze Roos tegen de borst. Want: naast de voorzitter van de Europese Commissie is ze momenteel ook weer kandidaat. Ze wil na de aankomende verkiezingen namelijk graag door voor een tweede termijn van vijf jaar.

“In de EU-lidstaten hebben we EP-verkiezingen tussen 6 en 9 juni. We zien dat de centrumpartijen, ‘het establishment’, mensen manipuleren met desinformatie,” tweet Roos. “Nu insinueren ze Russische inmenging, maar er is geen enkel bewijs. Door mensen bang te maken, proberen ze stemmen voor zich te winnen.”

Propaganda

Maar wat was er ook alweer precies aan de hand? De Tsjechische inlichtingendiensten hebben eind maart een netwerk opgerold dat Russische propaganda verspreidde in Europa. Via een website genaamd Voice of Europe zouden Europese politici betaald zijn om pro-Russische standpunten te verspreiden.

De schijnwerper staat momenteel vooral op drie Parlementsleden: de Nederlandse Marcel de Graaff (FvD) en twee Duitse AfD-leden, Maximilian Krah en Petr Bystron. De Graaff gaf regelmatig interviews op de website en deelde ook pro-Russische stukken via sociale media.

Onderzoek

De Belgen willen de affaire tot op de bodem uitzoeken en hebben daarom een onderzoek ingesteld tegen zowel De Graaff als zijn Duitse collega’s. Tegen hen is er mogelijk bewijs gevonden. Alle drie ontkennen zij stellig hun betrokkenheid.

Afhankelijk van de uitkomsten riskeren de betrokkenen (politici en anderen) gevangenisstraffen tot wel tien jaar. Het lijkt er dan ook op dat de zaak qua grootte vergelijkbaar zal zijn met de Qatargate, dat andere inmengingsschandaal waarbij Qatar en Marokko leden van het Europees Parlement zouden hebben omgekocht.

Niet Herkiesbaar

Wat de uitkomst ook gaat zijn: het is wel duidelijk dat buitenlandse inmenging een thema is, waar andere partijen ook wat van proberen af te snoepen. Of de angst van Roos voor Von der Leyens ‘bangmakerij’ terecht is, is echter verre van zeker. Uit de laatste peilingen blijkt nog steeds flinke winst voor radicaal-rechts.

Overigens komt De Graaff na juni niet terug in het Europees Parlement. Zijn partij (de Vlaamse tak van het FvD) kreeg niet voldoende steunbetuigingen en kan daarom niet meedoen aan de verkiezingen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie