In december zetten deze Nederlanders de toon in Europa

3 min. leestijd
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher

De laatste terugblik op 2021 aan de hand van de best gelezen artikelen van de laatste maand van het jaar. Tijdens de nieuwsluwe feestdagen laten we lezers kennismaken met wat relatief nieuwe Nederlandse hoofdrolspelers in Brussel. Ook blikken we met hen terug en vooruit op het afgelopen en komende jaar.

1. Mendeltje van Keulen

Onze columnist Mendeltje van Keulen voert wederom deze lijst aan: Mosterd na de maaltijd was het best gelezen artikel in december. Deze column stelt het moment waarop de Tweede Kamer kan ingrijpen op Brusselse regels aan de orde. Naar aanleiding van minister Ollongren, die een Kamerbesluit negeerde over een Europese verplichting tot verduurzaming bij grootschalige verbouwingen van je huis. Het tweede best gelezen artikel van december is ook een column van Mendeltje, over de Europese kant aan het werk als Nederlandse minister. Hadden we veel gedroomde, of uiteindelijk ook echt beoogde bewindspersonen onder de lezers?

2. Liesje Schreinemacher

Over beoogd bewindspersonen gesproken: Groot was de belangstelling voor het artikel over VVD-Europarlementariër Liesje Schreinemacher, toen bleek dat zij de beoogd minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking is in het kabinet Rutte IV. In Brussel was ze actief lid van de commissies Handel en Interne Markt en Consumentenbescherming en werkte aan de Brexit en de handelsrelaties met China en de Verenigde Staten.

3. Linkse lente

De inschatting van de Nederlandse Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA) en Bas Eickhout (GroenLinks) dat de Nederlandse groen-rode samenwerking een katalysator kan zijn om ook in Brussel nieuwe coalities te vormen, trok ook veel lezers. Maar of die linkse lente er echt gaat komen in Brussel? Jongerius: “Er zijn nog veel sociaaldemocraten uit andere landen in mijn fractie die niet zo veel op hebben met de Groenen”.

4. Samira Rafaela

Daarna trok het interview met Samira Rafaela over handelsbeleid en Metoo de meeste lezers. Rafaela ervaart in de wandelgangen regelmatig intimidatie door collega Europarlementariërs: “Als ik in debatten mijn speech hou over de belachelijke abortuswetten van Polen, dan wordt er intimiderend gejoeld door Poolse collega’s. Of ze maken opmerkingen als je langs loopt. Op de momenten dat je je uitspreekt over vrouwenrechten, is er sprake van intimidatie.”

5. Lara Wolters

Het artikel over het WOB-verzoek dat Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) werd ook vaak gelezen. Bijna een jaar geleden werd een nieuwe wet van Wolters over ketenverantwoordelijkheid aangenomen. Maar er lijkt geen schot in de zaak te zitten bij de Europese Commissie. Al voor de derde keer is het voorstel van de Commissie uitgesteld: “Ik wil weten welke lobbyisten een vinger in de pap hebben gehad bij het tegenhouden van dit voorstel.” Ook het eindejaars-interview met Wolters werd goed gelezen onder de kerstboom.

6. Hans Vijlbrief

Over de inzet van staatssecretaris Vijlbrief in Brussel om gesjoemel met omzetbelasting Europees tegen te gaan werd met interesse gelezen. Ook een artikel over Vijlbrief’s poging om meer openheid van zaken te geven over de besluiten in de Eurogroep over belastingwetten trok veel lezers.

7. Het Brusselse Moeras

Als afsluiter werd het artikel met de link naar de presentatie van het boek ‘Het Brusselse Moeras’ vaak aangeklikt. Een eerste exemplaar van het boek van Tijn Sadée en Bert van Slooten werd in ontvangst genomen door voormalig PvdA-leider Diederik Samsom, die momenteel als rechterhand van Eurocommissaris Frans Timmermans in Brussel werkt.