WOB-verzoek Wolters (PvdA): weten welke lobbyisten voorstel tegenhouden

2 min. leestijd
Foto: Lara Wolters, bron: EP Multimedia

Bijna een jaar geleden werd een nieuwe wet van Lara Wolters (PvdA) voor ketenverantwoordelijkheid aangenomen. Maar er lijkt geen schot in de zaak te zitten bij de Europese Commissie. Al voor de derde keer is het voorstel van de Commissie uitgesteld. Daarom diende Wolters een WOB-verzoek in bij de Commissie. “Ik wil weten welke lobbyisten een vinger in de pap hebben gehad bij het tegenhouden van dit voorstel.”

Met het wetgevingsvoorstel ketenverantwoordelijkheid wil Wolters een eerlijkere productieketen afdwingen. Bedrijven moeten verantwoordelijk worden gehouden voor misstanden tijdens en door de productieketen.

Niet langer zouden bedrijven zich moeten kunnen verschuilen met dat de wetgeving in het land van de fabriek gevolgd wordt – ook al is dat in strijd met mensenrechten en milieu. Die moeten volgens Wolters beschermd worden in de hele keten.

Gelijk speelveld

Verschillende lidstaten hebben hier al regels voor, maar met het voorstel van Wolters komt er een eenduidige EU-wetgeving die een gelijk speelveld moet gaan creëren.

Begin december zou de Europese Commissie haar voorstel voor de richtlijn hiervoor bekendmaken. Maar de Raad voor Toetsing, die de kwaliteit van wetsvoorstellen controleert, heeft nu voor de tweede keer het Commissievoorstel afgewezen. Dat terwijl Wolters toegezegd had gekregen dat er binnen een halfjaar een voorstel zou liggen.

Digitaal koffie gedronken

Wolters tast in het duister waarom het verzoek is afgewezen, vandaar haar WOB-verzoek. “Welke telefoontjes zijn er gepleegd naar ondernemingsverenigingen en met welke grote bedrijven is er digitaal koffie gedronken om tot dit wonderlijke advies te komen?”

Het proces is veel te weinig transparant volgens Wolters. “Als ik voor 17 januari geen duidelijkheid heb, stap ik naar de ombudsman toe en trek ik de Commissie aan haar jasje.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie