De Brusselse wapenfeiten van minister Schreinemacher

2 min. leestijd
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher

VVD-Europarlementariër Liesje Schreinemacher is de beoogd minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet Rutte IV. In 2019 werd ze met voorkeurstemmen in het Europees Parlement gekozen en passeerde de boven haar op de lijst geplaatste Bart Groothuis. Schreinemacher komt uit een politiek nest. Haar opa was wethouder in Maastricht voor de Katholieke Volkspartij (KVP). Schreinemacher was eerder medewerker in de Tweede Kamer van onder andere Jeanine Hennis-Plasschaert. In Brussel werd ze lid van de commissies Handel en Interne Markt en Consumentenbescherming.

Einde aan de Europese naïviteit

De advocate, tot aan de verkiezingen werkzaam bij Pels Rijcken en Croon Advocaten, hield zich van meet af aan bezig met de handelsrelaties. Europa moet zich minder naïef opstellen in de handelsrelatie met China: “We hebben ons te lang de kaas van het brood laten eten. Wat mij betreft mogen Chinese bedrijven ons geen bussen meer verkopen of wegen aanleggen zolang Europese bedrijven op de Chinese markt geen kans maken.” Schreinemacher vertelde hierover bij L1, eerder deze maand:

Schreinemacher onderhandelde namens de Europese liberalen over wetgeving die wederkerigheid in handelsrelaties regelt, want: “Het valt niet uit te leggen waarom buitenlandse bedrijven wel mogen profiteren van onze open markt, terwijl onze bedrijven dat in verschillende andere landen niet kunnen. Het is goed dat de Europese Unie haar naïviteit begint te verliezen en zich eindelijk hard maakt voor eerlijke en wederkerige handelsrelaties”, aldus Schreinemacher.

Staal en digitaal

Naast de handel met China had ook de Europese handel met Amerika de aandacht van Schreinemacher. Eerder dit jaar reisde ze met een aantal collega’s naar Washington DC om de plooien over de tarieven voor staal en aluminium glad te strijken.

Vanuit de commissie interne markt in het Europees Parlement is Schreinemacher voorstander van meer spelregels voor digitale platforms als Facebook. Schreinemacher ondervroeg Facebook-klokkenluider Haugen in een hoorzitting in het Europees Parlement. Waar haar collega Paul Tang van de PvdA de nieuwe regels in de Verordening Digitale Markten (DMA) niet ver genoeg vindt gaan, was Schreinemacher tevreden: “Iedereen was het er over eens dat je bedrijven met zo veel macht niet zomaar hun gang kon laten gaan. Het kan niet dat Apple gewoon kan besluiten welke apps je wel en niet mag gebruiken. Daar komt nu een einde aan.”

Catharina Rinzema zal Schreinemacher opvolgen in het Europees Parlement namens de VVD.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie