Schreinemacher (VVD) wil tweerichtingsverkeer met China

2 min. leestijd

Worden onze winter-olympiërs straks in Beijing ontvangen in bussen van Nederlandse makelij? Ontbranden ze dan een fakkel van Philips en ploffen ze neer op een bed van Auping? Als het aan het Europees Parlement ligt, moet dat mogelijk zijn. Er is ingestemd met een wetsvoorstel waardoor Europese bedrijven net zo veel toegang moeten krijgen tot de buitenlandse markten als dat andersom het geval is. 

Discriminatie Europese bedrijven

Terwijl de Europese aanbestedingsmarkt van ruim 2 biljoen euro (!) open staat voor buitenlandse bedrijven, worden markten buiten Europa soms afgeknepen voor Europese bedrijven. Niet eerlijk, oordeelt het Europees Parlement. De nieuwe regels moeten Europese bedrijven nieuwe en betere kansen bieden in het buitenland.

Hoog tijd, vindt VVD-Europarlementariër Liesje Schreinemacher. Zij heeft namens de Europese liberalen onderhandeld aan het voorstel en is blij met dit akkoord: “We hebben ons te lang de kaas van het brood laten eten. Wat mij betreft mogen Chinese bedrijven ons geen bussen meer verkopen of wegen aanleggen zolang Europese bedrijven op de Chinese markt geen kans maken.”

Europese naïviteit

Schreinemacher vervolgt: “Het valt niet uit te leggen waarom buitenlandse bedrijven wel mogen profiteren van onze open markt, terwijl onze bedrijven dat in verschillende andere landen niet kunnen. Het is goed dat de Europese Unie haar naïviteit begint te verliezen en zich eindelijk gaat hardmaken voor eerlijke en wederkerige handelsrelaties.”

“Het is ook positief dat er nu nieuwe voorstellen op tafel liggen die buitenlandse subsidies en economische chantage moeten aanpakken.” Toch wil Schreinemacher vooral aandringen op de eerlijke behandeling van Europese bedrijven. 

Hoe dan?

Er komt een Internationaal Aanbestedingsinstrument waardoor bedrijven uit derde landen van de Europese aanbestedingsmarkt worden geweerd zolang die landen hun eigen markt gesloten houden voor bedrijven uit Europa. 

Bedrijven uit deze landen worden bijvoorbeeld geweerd van de open Europese markt voor overheidsopdrachten. Bovendien staat in het wetsvoorstel dat er een strengere controle moet komen bij het besteden van ons belastinggeld aan dergelijke bedrijven.