Wie waren de BN-ers van september 2021?

4 min. leestijd

Op 7 september lanceerde Brusselse Nieuwe officieel met dagelijks online nieuws, vanuit de pop-up redactie in Den Haag. Maar dat was niet het grootste Nederlandse nieuws over Europa die maand. Nu we het eind van het jaar naderen blikken we terug naar de meest gelezen artikelen van september, met als vraag: Welke Nederlanders zetten de toon in Europa?

1. Mendeltje van Keulen

Het is natuurlijk geen wedstrijd, maar ons best gelezen stuk in september was van columnist Mendeltje van Keulen. Zij leegt voor Brusselse Nieuwe regelmatig de brievenbus van de Tweede Kamer en legt Brusselse voorstellen boven op de stapel. Haar column over de smartphone waarmee we ons van Brussel moeten gaan identificeren, terwijl daar in Den Haag nog helemaal geen debat over lijkt plaats te vinden, ging viraal, met dank aan GeenStijl. Ook haar column over hoe Duitsland de Europese informatie voor Kamerleden op orde heeft, in tegenstelling tot het Nederlandse, werd vaak gelezen.

2. Aalt van’t Veen

Op twee een familiebericht: In september bereikte de redactie van Brusselse Nieuwe het verdrietige nieuws dat journalist Aalt van’t Veen plotseling was overleden. Hij was 65 jaar. Als eerbetoon herplaatsen we één van de mooie artikelen die hij eind maart schreef voor Brusselse Nieuwe, tijdens de pilotfase. We willen Aalt herinneren als een uitmuntend journalist met een zeer beeldende schrijfstijl. Wij wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte toe.

3. Esther de Lange

Hadden we gelijk onze eerste scoop te pakken, als startend nieuwsplatform: CDA-Europarlementariër Esther de Lange was in de race om voorzitter te worden van het Europees Parlement. We schreven een goedgelezen profiel over De Lange’s leiderschapskwaliteiten, waarvoor we spraken met Wim van de Camp (een oud collega van De Lange bij het CDA in Europa) en Bas Eickhout, Europees Parlementslid voor GroenLInks. Helaas voor De Lange, schoof de christendemocratische fractie met Europese zusterpartijen van het CDA uiteindelijk de kandidaat uit Malta naar voren. Mogelijk had De Lange’s kandidatuur te lijden onder de Europese reputatie van de nummer 6 in deze lijst.

4. Mark Rutte

Premier Rutte gaf tijdens de algemene beschouwingen aan dat de Europese Commissie hervormingen op de Nederlandse woningmarkt wil zien. Zonder hervormingen komt er geen geld voor ons land uit het speciale coronafonds. Volgens premier Rutte is dat logisch: “Ze hebben dat ook geëist van de Italianen, Spanjaarden, Grieken en Portugezen. Dat is een beetje het mes waarin we vallen, namelijk alleen geld in ruil voor hervormingen.”

5. Bert van Slooten

Op vijf het eerste ‘speelschema’ van voormalig Brussel-correspondent voor de NOS Bert van Slooten, die zijn toetsenbord gelukkig weer uit de wilgen haalde. Want als hoofdredacteur bij Brusselse Nieuwe maakt hij op werkdagen een speelschema, zodat we weten welke voor Nederland belangrijke zaken spelen in Brussel. En ook, wie die dag voor Nederland staat opgesteld in de Europese arena. In zijn wekelijkse nieuwsbrief Brussels Peil geeft hij elke zondag een kijkje achter de schermen van het grotere plaatje: de (geo-)politieke en economische ontwikkelingen bij de Europese buren.

6. Wopke Hoekstra

Populair onder onze lezers waren verder artikelen uit september over geld, waar minister Hoekstra van Financiën regelmatig over spreekt; in Brussel met collega-ministers, maar ook in Den Haag met de Tweede Kamer. Wat gaat de deuro, ofwel de digitale euro, betekenen voor Nederlanders? Wanneer kunnen we naar Kroatië op vakantie, zonder dat we euro’s hoeven wisselen? En had minister Hoekstra wel een plan voor het coronaherstelfonds? Dat wilde de Tweede Kamer weten in een debat waarin Nilüfer Gündogan (Volt) de show stal.

7. Michiel Hoogeveen

De JA21-Europarlementariër Michiel Hoogeveen bevroeg Christiane Lagarde in een debat met de Europese Centrale Bank kritisch over de wooncrisis in Europa. Met name in Nederland is de waardestijging van de huizen een groot probleem. “De genereuze geldschepping en de lage rente zijn de belangrijkste oorzaak van de stijgende huizenprijzen”, zei Hoogeveen tegen Christine Lagarde. Ook was Hoogeveen kritisch op de ‘Brusselse troonrede‘, ofwel de jaarlijkse Staat van de Unie, uitgesproken door Commissievoorzitter Von der Leyen.

8. Lise Witteman

Maar het waren niet alleen verhalen over politici die goed gelezen werden in september. Zo ook dit verhaal over het belangwekkende boek van Lise Witteman, chef van Bureau Brussel, het nieuwe EU-nieuwsplatform van Follow the Money. Toen ze in 2018 besloot Den Haag te verlaten voor een positie als freelancejournalist in Brussel was ze vooral verrast door de kleine hoeveelheid journalisten. Witteman: “Het is veel erger dan je denkt. We weten niet eens hoeveel we missen.”