Liesje Schreinemacher (VVD) op missie voor staal

2 min. leestijd
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher

De Nederlandse Liesje Schreinemacher (VVD) vertrekt maandag aanstaande met een delegatie van zeven Europarlementariërs voor een vierdaagse handelsmissie naar Washington DC. De delegatie heeft een duidelijk plan: de plooien over de tarieven voor staal en aluminium gladstrijken.

Banden aanhalen

Schreinemacher ziet uit naar het werkbezoek: “Er zijn veel signalen dat het goed gaat tussen de EU en de VS. Toch zijn er ook een aantal aandachtspunten en daarom is het goed dat we volgende week in gesprek gaan met de Amerikanen”.

Schreinemacher voorspelt dat de ontmoeting vooral over het handelsgeschil rond staal en aluminium zal gaan: “Er is een overproductie in China waardoor de VS nieuwe tarieven invoerde. Een maatregel waar ook de EU de lasten van draagt”. 

Deadline 1 december

De Europese Commissie heeft de Verenigde Staten een ultimatum gesteld, waarna Europese tegenmaatregelen zullen ingaan tegen de tarieven uit de Verenigde Staten. Om dat te voorkomen wil de delegatie tot een overeenkomst komen met de Verenigde Staten om samen een oplossing te vinden voor de verstoring van de markt door China. De deadline van de Europese Commissie is op 1 december, dus haast is geboden.

In maart 2018 besloot de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump om extra tarieven te heffen op Europese export van staal en aluminium, dat beantwoordde de Europese Unie met de dreiging van extra heffingen op de invoer van producten uit de Verenigde Staten.

Goede hoop

Maar zover hoeft het dus niet te komen. Schreinemacher is positief: “Dit is een mooi moment voor de Verenigde Staten om te tonen dat ze van goede wil zijn”. Het ijs is overigens al gebroken in Brussel. In de aanloop naar de ontmoeting zat de Europarlementariër al kort samen met Jayme White, plaatsvervangend vertegenwoordiger van het handelsagentschap van de Verenigde Staten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie