Btw-tarieven gaan op de schop

2 min. leestijd

Er wordt nog te veel gesjoemeld met de omzetbelasting in Europa. Enkele lidstaten gaan erg creatief om met de uitzonderingsregels en komen zo op een gunstiger btw-tarief. De Europese Commissie wil daarom dat de verschillende btw-tarieven in de Europese Unie beter op elkaar worden afgestemd. Reden voor de Raad van Europese ministers van Economische en Financiële Zaken om dit vandaag te bespreken. Namens de Nederlandse regering was staatssecretaris Vijlbrief (op foto achter het mondmasker) bij de vergadering in Brussel.

Vrijstelling

Welke producten en diensten vallen onder een verlaagd btw-tarief, wat Europa betreft, of krijgen zelfs een vrijstelling? Een zevental categorieën maken kans. Het gaat onder meer om zonnepanelen, personenvervoer, water, medische goederen, sportevenementen en het uitlenen en leveren van boeken door bibliotheken. Heel divers dus. 

Groen

De aanpassing van het btw-stelsel kan naast het beter verdelen en controleren van de tarieven ook een ander doel dienen: de groene transitie van de Europese Unie. Door groene producten te stimuleren en vervuilende goederen een hoger btw-tarief aan te rekenen, wordt het voor lidstaten interessanter om te investeren in een duurzame economie.

Kans voor Nederland

En daar zou ook Nederland aanspraak op kunnen maken. Het ministerie van Financiën geeft aan de plannen te steunen. Nederland heeft nu namelijk relatief hoge btw-tarieven, maar zou met de nieuwe plannen bijvoorbeeld voordeligere tarieven kunnen krijgen voor concerten en shows via livestream.

Kleine kanttekening: het Nederlandse kabinet van de (nabije) toekomst moet wel nog beslissen of het met de nieuwe tarieven aan de slag wil gaan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie