De digitale euro komt eraan

2 min. leestijd
Woman pulls money out of an envelope on laptop background, wages, bonus or bribe concept

Steeds minder mensen hebben nog contant geld in hun portemonnee, maar de Europese Centrale Bank (ECB) geeft alleen Europese biljetten en euromunten uit voor consumenten. Daar willen ze met de digitale euro, ook wel de ‘deuro’, verandering in gaan brengen.

Het zijn digitale bankbiljetten die contant geld niet vervangen, maar aanvullen volgens de Europese Centrale Bank. Over de precieze uitwerking wordt nog gesproken, maar dat erover wordt gesproken is zeker.

De ‘deuro’ in stroomversnelling

Minister Hoekstra stuurde vrijdag een brief naar de Kamer over de digitale euro. Hij schreef dat het proces voor de digitale euro in een stroomversnelling is gekomen. Het is onlangs tot een officieel project bestempeld door de Europese Centrale Bank in Frankfurt en gaat in een onderzoeksfase van 24 maanden.

Als de digitale euro er eenmaal is, waarschijnlijk over vijf jaar als het gewenst is, kan iedereen een rekening openen bij de Europese Centrale Bank en daar euro’s op zetten. De deuro is overigens niet vergelijkbaar met Bitcoin of crypto. De digitale euro wordt centraal vanuit de EU geregeld, dus niet door een bedrijf, en zal even stabiel zijn als de fysieke euro.

Stabiliteit

Het gaat bij de digitale euro dan ook vooral om stabiliteit bieden. Het verschil met een commerciële bank is dat doordat de digitale euro door de centrale bank wordt uitgegeven een crisis voorkomen kan worden. Denk aan de bankencrisis in 2008 waar het heel ingewikkeld werd om geld op te nemen bij sommige banken. Bij de digitale euro is het geld in het beheer van het ECB, een bank die niet kan omvallen.

Ook moet de digitale euro ervoor zorgen dat inwoners van het eurogebied toegang hebben tot een makkelijk, breed geaccepteerd, veilig en betrouwbaar publiek betaalmiddel. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie