We gaan beginnen!

3 min. leestijd

Voortaan elke dag op deze site: Nederlands nieuws met een Europese invalshoek, of andersom. Verhalen over voorstellen die vanuit Brussel naar Den Haag worden gestuurd. Wat is de betekenis, wat zijn de gevolgen en zijn Nederlanders daar blij mee? We laten niet alleen politici aan het woord, maar ook belangenorganisaties en de mensen waar het over gaat. Welk effect heeft dat Europese beleid op het leven van Nederlanders en Nederlandse bedrijven? Onze redacteuren vragen vissers uit Urk en boeren uit Brabant om een reactie. Wie staan er op het Malieveld te demonstreren en wat is er Europees aan de zorgen van de mensen die daar staan?

Maar we volgen ook Nederlandse ministers die in Brussel, of Luxemburg, vergaderen met hun EU-collega’s. We controleren of ze daar hetzelfde verhaal vertellen als in Den Haag, we volgen de voorbereidingen op weg naar de vergadering, welke opdrachten ze meekrijgen van de Tweede Kamer en of het lukt om daarvan iets binnen te slepen. Kortom, gedurende dat hele traject houden we ze scherp in de gaten.

En natuurlijk verhalen over het Europees Parlement en de Nederlandse politici die daarin zijn verkozen. Wat doen ze en wat boksen ze voor elkaar? Ook de Europese Commissie heeft onze warme belangstelling. Welke plannen komen er aan? Waar is Frans Timmermans en wat doet de Nederlandse Eurocommissaris?

Verder kunt u nieuws verwachten over het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, dat regelmatig uitspraken doet die voor Nederland van groot belang zijn. De Europese Rekenkamer, de Europese ombudsman en niet te vergeten de lobbyisten, de belangenorganisaties en anderen die proberen het beleid in Brussel en Den Haag in hun richting om te buigen.

We proberen het zo duidelijk mogelijk te vertellen. Geen jargon, geen afkortingen, zelfs de afkorting AFCO (een speciale commissie in het Europees Parlement die zich bezig houdt met grondwettelijke zaken) haalt het niet. Behalve nu dan. En we schrijven helder Nederlands. Elke dag opnieuw.

‘s Ochtends beginnen we met een overzicht van wat de dag ons brengt in Den Haag, Brussel en Straatsburg: het speelschema van de Europese besluitvorming. We blikken vooruit en terug. Kijken over welke besluiten burgers ontevreden zijn en proberen een beetje houvast te geven in de zoektocht naar wat er nou precies uit Brussel komt. 
Dat doen we met een heel team. De komende tijd gaan Bijou van der Borst, Laurens Boven, Tineke Hoekstra, Anne Vorwald, Tom Bouwmans, Puck Wagemaker, Hans Brom (eindredactie) en Bert van Slooten (hoofdredactie) al het nieuws verzamelen.

Uw tips, ideeën, opmerkingen en andere creatieve oprispingen zijn welkom bij de redactie op ons mailadres redactie@brusselsenieuwe.nl

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie