Rutte: “We vallen in het mes.”

2 min. leestijd

De Europese Commissie eist dat Nederland de woningmarkt gaat hervormen. Zonder hervormingen komt er geen geld voor ons land uit het speciale coronafonds. Volgens premier Rutte is dat logisch: “Ze hebben dat ook geëist van de Italianen, Spanjaarden, Grieken en Portugezen. Dat is een beetje het mes waarin we vallen, namelijk alleen geld in ruil voor hervormingen.”

Premier Rutte liet tijdens de algemene beschouwingen weten dat het demissionaire kabinet niet zal vergeten om geld in Brussel te vragen, maar dat het wel lastig is. Zo wil de Europese Commissie dat Nederland de hypotheekrenteaftrek afschaft. Volgens verschillende rekensommen (onder meer in de miljoenennota van dit jaar) leidt de aftrek (een subsidie) tot veertien procent hogere huizenprijzen. Niet alleen de Europese Commissie wil dat Nederland de hypotheekrenteaftrek afschaft ook de Nederlandsche Bank zegt het al een aantal jaar. Reden voor Rob Jetten van D66 om aan Rutte te vragen waarom het allemaal zo lang moet duren. “Je zorgt voor meer huizen en de woningmarkt wordt toegankelijker.

Premier Rutte laat over een paar weken weten wat het kabinet gaat doen. Hij regelt, net als minister Hoekstra (CDA) van Financiën, de problemen op de woningmarkt en het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek, het liefst aan de formatietafel. “We moeten echt een aantal dingen goed bespreken.”

Het is volgens de premier niet zo dat Nederland geld misloopt. “De deadline is er nog niet.” Belangenorganisaties, zoals de scheepsbouw, zitten zich ondertussen te verbijten, aangezien andere landen wel geld uit het coronafonds ontvangen en daarmee hun industrie met forse subsidies helpen, waar het Nederlandse bedrijfsleven vooralsnog met lege handen staat. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie