Het speelschema van maandag 6 september

2 min. leestijd

Het wordt een spannende week voor CDA-Europarlementariër Esther de Lange. Ze is vicevoorzitter van de Christendemocratische EVP-fractie en zou voorzitter kunnen worden van het Europees Parlement. De gedoodverfde kandidaat, de Duitser Manfred Weber, moet deze week een keuze maken. Is hij kandidaat voor het fractievoorzitterschap van de Europese Christendemocraten, wat hij het liefste wil, of is hij kandidaat voor de post als voorzitter van het Europese Parlement. In Berlijn houdt zijn partij het CDU een Europabijeenkomst en daar komt zijn toekomst aan de orde. Als hij geen voorzitter wordt, dan is Esther de Lange de meest logische kandidaat. Nederland leverde tot op heden slechts één voorzitter: Piet Dankert in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

In Slovenië, het land is op dit moment roulerend voorzitter van de EU, overleggen de ministers van Landbouw over de toekomst van het platteland. Het is met de klompen op tafel; besluiten zullen er niet worden genomen.

De mensenrechtencommissie van het Parlement komt vandaag bij elkaar. Op de agenda onder meer de situatie in Afghanistan, vanaf 13.45 uur hier te bekijken.

De trein is onderweg. Een speciale Europa-express die van Lissabon met een behoorlijke omweg naar Parijs rijdt en alle lidstaten aandoet om aandacht voor het spoor te vragen. Volg hier de route. Op 3 oktober is de trein in Amsterdam en op 4 oktober in Rotterdam. Meer achtergronden over waarom de trein meer dan 20.000 kilometer aflegt lees je hier.  

Lissabon laat zich deze week op nog een andere manier van z’n groene kant zien. In de Portugese hoofdstad wordt ook een grote fietsconferentie gehouden. Frans Timmermans spreekt. Hij komt niet op de fiets (hij neemt wel af en toe de fiets naar Berlaymont, het hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel) maar zal de toehoorders via het scherm toespreken. Hier meer info en kaartjes om deel te nemen.   

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie