Hoogeveen (JA21): huis duurder door Europese Bank

2 min. leestijd

In een debat met de Europese Centrale Bank voelde Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21) de voorzitter van de bank kritisch aan de tand over de huizencrisis in Europa. Met name in Nederland is dit een groot probleem. “De genereuze geldschepping en de lage rente zijn de belangrijkste oorzaak van de stijgende huizenprijzen”, zei Hoogeveen tegen Christine Lagarde.  

De stijgende huizenprijzen zullen een aanhoudende druk op de inflatie uitoefenen, aldus Hoogeveen. “De inflatie in de eurozone is in augustus al opgelopen tot 3 procent, zonder dat daarbij de huizenprijzen betrokken zijn. Wat zou je willen zeggen tegen de jongeren en middenklasse gezinnen in Nederland die alle hoop op een eigen huis hebben opgegeven?”, poneerde hij.

Lagarde liet weten dat de Europese Centrale Bank in de toekomst de kosten van koopwoningen voor huishoudens wél zal opnemen om de inflatie beter weer te geven.  

De reactie van Lagarde laat Hoogeveen met een dubbel gevoel achter. “Aan de ene kant lijkt het mij een mooi resultaat dat Europese Centrale Bank de woningprijzen meeneemt in de index. Aan de andere kant kon ik haar antwoord over de rente niet helemaal volgen. Dat is volgens haar een zege voor jonge mensen want ze kunnen makkelijk lenen. Dan gaat ze voorbij aan een hoop andere gevolgen van haar beleid.”

Eén keer per kwartaal beantwoordt Lagarde vragen van verschillende politieke fracties uit het Europees Parlement over haar beleidskeuzes. De Nederlandse Hoogeveen sprak namens de Europese conservatieve fractie (ECR) waar JA21 onderdeel van is, evenals de SGP.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie